Премик Ръсел Табс - един от най-известните саксофонисти на нашето време, ще свири в безплатно в зала 1 на НДК от 19.00 ч. утре, 4 юни.

Американецът е включен в енциклопедичната книга „История на 40-е най-големи солови изпълнения на саксофон 1955 – 2005”. Той е една от звездите на събитието, в което участват над  60 джазови, класически и уърлд музиканти от цял свят.

Те ще изпълнят музиката на маестро Шри Чинмой (1931-2007), един от най-креативните и продуктивни творци на нашето време. Нашата столица е първата спирка на поредицата концерти „Songs Оf Тhe Soul” от Балканско турне 2010, в което са 9 международни състава.
   
Само преди дни, на 14 май, Премик бе саксофонист на Лейди Гага (Lady Gaga), Елтън Джон (Elton John), Стинг (Sting), Брус Спрингстийн, Дебора Хари и Шърли Беси по време на благотворителния концерт за 21-а годишнина на Фонда за защита на тропическите гори в "Карнеги Хол", Ню Йорк.

Премик е бил саксофонист на рок легендата Карлос Сантана, като го е придружавал в неговите световни турнета, участвал е в записите на негови албуми, аранжирал е и някои от парчетата.

С Уитни Хюстън Премик записва “How Will I Know” (прочут сингъл от албума  “Whitney Houston”), както и песента “Love Is A Contact Sport” от проекта “Whitney”. Известният саксофонист е работил и със Стинг, големия Нарада "Майкъл" Уолдън – продуцент на Уитни Хюстън и Марая Кери, Били Джоъл, Джеймс Тейлър, Хърби Хeнкок, Джон Маклафлин, Рави Шанкар, Орнет Коулмън, Жан-Люк Понти и други. Той е еднакво умел както в поп, ар-ен-би, джаз, уърлд направленията, така и в екперименталните жанрове.

На концерта в НДК българските меломани ще могат да чуят звуците и на екзотични инструменти като ерху – традиционен хилядолетен китайски струнен инструмент, ситар – индийски струнен инструмент и табла – индийски перкусии. Преживейте най-добрата медитативна, изпълнена с вътрешен мир, радост и позитивизъм музика, отправят покана организаторите.

Безплатни билети - от касите на НДК.

За Шри Чинмой:

Шри Чинмой (1931-2007) е духовен учител - учител по медитация, придобил световна известност с музикалното, литературното и художественото си творчество и най–вече с неуморната си посветеност на идеала за мир и хармония между хората. "Шри Чинмой, Вие сте сърцето на Обединените нации. Вие уважавате всички религии. Всички религии имат същата цел, която сте си поставили и Вие – мир за всички в света" - Това са думи на Хавиер Перес де Куелар, генерален секретар на ООН от 1982 до 1991, които най-точно характеризират ролята на Шри Чинмой в борбата за мир по света.

"Благодаря ти, Шри Чинмой. Благодаря. Нека Бог да те благослови, Шри Чинмой, и цялата ти прекрасна работа за мира. Нека продължим да работим заедно и да споделяме всичко в името на Божията Слава и за доброто на хората", казва Майка Тереза.