Албумът "Quiet Mind" (1991) на Nawang Khechog ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 11 май, след новините от 21.00 ч.

Тибетският флейтист и композитор е добре познат със своите участия в проектите на японския музикант Kitaro, както и с изпълненията си с редица  артисти като Philip Glass, Laurie Anderson, Trey Anastasio (Phish), David Bowie, Michael Stipe (R.E.M.), Natalie Merchant, Paul Winter, Allen Ginsberg, Patty Smith и други.

Khechog става особено популярен след като режисьорът Jean Jacques Annaud го кани да бъде негов асистент и да подготви музиката за филма “Седем години в Тибет”, заснет с участието на Brad Pitt.

Онова обаче, което прави музиката на Nawang Khechog духовно смислена и съдържателна, е неговото съпричастие към тибетския будизъм. Той близо 11 години е монах, възпитаник на Dalai Lama, 4 от които прекарва в отшелничество, припомня Сергей Шишов, водещ на предаването за концептуални албуми.

Ето защо не ни учудва изборът на заглавието на проекта "Quiet Mind - The Musical Journey Of A Tibetian Nomad", или "Спокойно съзнание – Музикалното пътешествие на един тибетски чергар", с пояснението, че това е безсловесна молитва от тибетските върхове за мир, съчетана с красотата на медитацията, или "спокойното съзнание".