Базираното в Лос Анжелис трио White Sun печели през 2023 г. второто си отличие "Грами" в ню ейдж, ембиънт или chant категорията с албума "Mystic Mirror" ("Мистериозно огледало") и с него слушателят пристъпва в духовния свят на сикхите, към тяхната монотеистична религия сикхизмът.

В състава влизат певицата и композиторът Gurujas Khalsa, перкусионистът Harijiwan Khalsa и инструменталистът и продуцентът Adam Berry. Досега имат издадени 9 студийни албума и близо 200 песни, с които заемат неколкократно първото място в  Billboard.

Първоначално звукът им е откровен ню ейдж, но през годините се развива и включва елементи от други жанрове, като поп, латино, aлтърнатив, уърлд и електроника. Тяхната музика става популярна със своите ясни и изискани вокали, съпроводени от сложни инструменти.

Gurujas обяснява: "Наистина не зная как най-добре може да се опише нашата музика, с тази смесица от различни стилове и жанрове. Винаги е труден въпрос за мен да отговоря, но ще кажа, че е ню ейдж поп. В крайна сметка музиката ни идва от място, което не разбирам напълно и няма модел за това, което правим. Ние оформяме музиката точно както музиката оформя нас. Всеки път, когато създаваме песен, чувствам, че е пристигнало нещо ново, нещо, за което може да нямам контекст. Това е моят личен опит".

В днешно време най-новите идеи може да остареят за сравнително кратко време, за да направят място за следващото голямо нещо. Затова в стремежа си към духовно развитие изследователите често гледат далеч в миналото за вдъхновение. Така White Sun създават в наши дни съвременни версии на древни духовни практики и се докосват до лечебната сила на мантрите от сикхизма.

Gurujas допълва: "Мантрите са се предавали устно през вековете от около 5000 години. Пеенето в този албум е на 600-годишен писмен език, наречен Gurmukhi, който произлиза от още по-стария санскрит с персийски влияния. Този език се използва и в naad yoga, наука за това как звуковите вибрации влияят на тялото, ума и духа чрез използването на мантра. Ние специално искахме да вземем думите на традиционните мантри и да напишем мелодии и да аранжираме музиката така, че да се превърнат в песни с припев и стихове, с различни части в рамките на структурата, и със звуци, които са приятни и благотворни за многократно слушане".

В албума "Мистериозно огледало" откриваме три свещени за сикхите текста от тяхната библия Ади Грантх, или Гуру Грантх Сахиб, и те се изпълняват в традицията Шабад Киртан; има и два химна от основателя на сикхизма през ХVI век Гуру Нанак, и един от Гуру Арджан, всичките в съвременна обработка.

И още от Gurujas: "Mystic Mirror" започва с композицията "Garden" и ви предлагаме експериментално пътешествие с балади и поп песни, за да завършим с женски хор. Стремежът ни е да правим музика, която да остави слушателя в по-добро, в по-приповдигнато настроение. Ние сме толкова смирени и толкова невероятно благодарни, защото "Mystic Mirror" влезе в класациите дори на страни като Хонг Конг. За нас е страхотно да видим нашата музика в класациите по света. Нашите фенове се чувстват като едно голямо семейство и съм толкова благодарна, че хората реагират на това, което правим. Когато пиша песен, обикновено започвам с пианото и си я пея на глас. Да видиш как след това стават произведения, които се изстрелват на световната сцена, е чудотворно усещане", завършва Gurujas Khalsa.

Сергей Шишов ще представи "Mystic Mirror" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 29 юни, след новините от 22.00 ч.