Стивън Гейтли (Stephen Gately)от Бойзоун (Boyzone) е починал от остър оток на белите дробове, в резултата на който те са се напълнили с течност, е заключението на лекарите след аутопсията на певеца. В нощта на смъртта си той е пушил марихуана.

Конкретните причини за отока не са ясни, но една от основните причини за това състояние е сърдечна недостатъчност. Дотам може да се стигне и при вдишване на токсични вещества, твърдят специалисти.

Въпреки първоначалните твърдения, лекарите са открили следи от канабис в урината на певеца. Партньорът му Анди Коулс и техният гост - българина Георги Дочев, също са потвърдили, че Стивън е пушил трева в нощта на смъртта си, съобщи полицията.

Употребата на марихуана вкъщи е законна в Испания. Доказано е, че системната и редовна злоупотреба с канабис подобно на тютюна може да увреди белите дробове и с течение на времето да доведе до хронични заболявания на дихателния тракт. Засега обаче няма основания да се смята, че канабисът има някаква връзка със смъртта на певеца, твърдят източници.

Анди и Георги са отрекли Стивън да е употребил някакви други наркотици преди да почине, съобщи още полицията.

Въпреки това проби от аутопсията са изпратени за по-подробни токсикологични тестове.