Българите в Торонто не можаха дълго да заспят след концерта-експлозия на джаз триото Александър Владигеров, Константин Владигеров и Стоян Янкулов.

Както MySound.bg обърна внимание наскоро, това бе кулминационното събитие на тазгодишния Фестивал на Българските изкуства в Торонто.

Изтънчен джаз, смесен с български фолклор и допълнително обогатен от невероятно артистичните и със страхотно чувство за хумор братя Владигерови, накара българите да се чувстват горди дори на хиляди километри далеч от родината. Поредицата магически нощи, които обхванаха почти всички жанрове на българското изкуство, надхвърли очакванията на зрителите, сред които имаше и доста канадци.

Специален гост на събитието бе барабанистът Стоян Янкулов - Стунджи, който проведе и два семинара по ударни за канадската публика от барабанисти. Той ги омагьоса с български неравноделни ритми, взе и участие в редовните игранки на местния фолклорен танцов състав. Заби дузина рок парчета с вокалиста на група Фактор - Оги Цолов, и Пърси Траянов (клавишни).

Стоян вдъхновени художника Васил Попвасилев, който сътвори логото на феста – момче с тъпан в ръка (снимката).

Фестивалът бе открит с интригуващ музикален портрет на композитора Панчо Владигеров, представен от внуците му Екатерина, Александър и Константин Владигерови.

Същата вечер на коктейла публиката видя качествени произведения на български художници, живеещи в Канада. ТТворбите бяха селектирани от Ивет Петри. Инициатор на програмата е познатата на българското общество в Торонто диригентка Елица Йорданова, която събра за идеята опитни професионалисти и успя да завладее вниманието, а и да получи съдействието на всички български църкви в града, Генералното консулство на България в Торонто, както и на промоутърската фирма Balkanto.

Фестивалът предизвика много положителни емоции както сред публиката, така и у всички участници.

Организаторите обещават още по-големи изненади догодина.

Има идея събитието да се състои освен в Торонто, и в Монреал и Отава