Певицата на танго” (The Tango Singer/La Cantante De Tango) е след най-интригуващите музикални филми в афиша на тазгодишната "Киномания".

Лентата, разказваща за млада изпълнителка, разкъсвана между страстта си към музиката (в Аржентина) и опита да забрави любовта на живота си (във Франция), ще бъде показана в столичното кино "Одеон" от 19.30 часа довечера.

Буенос Айрес.

Красивата млада Елена е талантлива певица. Точно когато тя и оркестърът й получават постоянен ангажимент в престижен театър в града, момчето, по което е луда, й съобщава студено, че вече не я обича. Съкрушена, изпълнителката дави скръбта си в алкохол, досажда му със съобщения и пропуска няколко репетиции. Дори професионалният успех не може да запълни емоционалния вакуум, който я измъчва. Неспособна да преодолее тъгата си, тя вече не е в състояние да понася предишния си живот и заминава за Франция при брат си, надявайки се да успее да се съвземе. След като пристига, започва да излиза на безкрайни разходки с колело покрай скалите и продължава да звъни безрезултатно на бившия си приятел.

Дали ще успее да преживее тази раздяла? Ще може ли да започне друг живот в новата страна? Режисьорът Диего Мартинес Виняти деконструира повествованието, редувайки епизоди от живота на певицата в Буенос Айрес със сцени от живота й в Нор-Па дьо Кале. Старателно изпипаните кадри с бреговете, блъскани от вълните на океана, или с аржентинската столица привечер разкриват усет за естетическа композиция. "Певицата на танго" е продукция, подсилена с експлозивно танго. Всяка песен придвижва историята напред, разкривайки персонажите и чувствата на главната героиня: носталгия, страст, тъга и радост.

Лиричното и музикално богатство на тангото, брилянтно изпълнено от Еухения Рамирес Миори, партньорка на режисьора, обединява двете истории - миналата и настоящата, със съответните им географии и цветове. С "Певицата на танго" Виняти поднася трогателен авторски филм за жена, опитваща се да стъпи отново на краката си след съкрушителна раздяла.

Монтаж: Мари-Елен Мора
Оператор: Диего Мартинес Виняти
Дизайнер на продукция: Патрик Колпарт
Продукция на: A TARANTULA/TRIVIAL MEDIA/MOBILIS PROD./De Productions/Minds Meet
Световен разпространител: Celluloid Dreams
Сценарист: Диего Мартинес Виняти и Люк Жабон
Продуцент: Жозеф Рушоп
Номинации: Локарно 2009 – Конкурсна програма

Език: испански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, музикален
Белгия/Аржентина/Франция/Холандия (2009)
106 минути