Идейните рокаджии от Мазут са сред артистите, които екипът на списание Едно включи в книгата Българска нова вълна.

Творбата излиза с логото на изданието, а нейната презентация ще се състои в столичния клуб Suspacious от 19.04 ч. на 25 октомври, четвъртък.     

Появата на списание Едно беше равносилно на малка революция на българския медиен пазар преди десет години. Лайфстайл изданията вече бяха на мода, но Едно беше различно. То и до днес е единственото списание, което съчетава качествени авторски текстове, разнообразна селекция от теми, иновативен дизайн и добра фотография. През изминалото десетилетие списание Едно беше радар за новите тенденции в съвременната култура – едва ли има интересен български артист, който да не е бил представен на неговите страници или да не е създал проект за него. С течение на времето изданието не само порасна, но и се разрасна от печатна медия в платформа: продуцент на пет фестивала, които успешно инсценират на живо основните теми на Едно.

Кръглата годишнина дава повод за размисъл. За нас, без излишна скромност, равносметката е недвусмислена: Едно е основният форум за значимото, любопитното и новото в съвременната култура, а печатното му издание служи като документ за случващото се в културния ни живот. Чрез нас до вас стигат едни от най-интересните автори и артисти. Именно това ни дава повод по случай 10-годишния ни юбилей да издадем най-големия си досега брой (вместо четирите броя годишно): "Българската нова вълна" – двуезична книга (на български и английски), в която да бъдат представени 101 знакови фигури от авангарда на съвременната българска култура, информират огранизаторите.

Някои от тях са вече утвърдени и се радват на международно признание, а други тепърва прохождат, но вече имат обещаващ старт. Всички те заедно формират българската Нова вълна от художници, музиканти, кинотворци, театрали, хореографи, писатели, фотографи, дизайнери, архитекти. Досега не е имало подобно изследване на българската независима сцена, което, надяваме се, да допринесе поне отчасти за ограничаването на масовата неосведеменост за процесите в културната сфера в България.

Поставяме си още една цел: да разчупим стародмодното схващане за това що е култура, което води до липса на разбиране, а оттам и на подкрепа за новото поколение български артисти, подчертават организаторите, като допълват, че селекцията им не пледира за изчерпателност или обективност, напротив, изборът илюстрира техния личен вкус и разбиране за качество, което често е в разрез с общоприетото.

Suspacious на улица "6 септември" N13.