Колко пъти сте чували танго, изпълнено на хармоника?

Българската публика ще има уникалната възможност да чуе за първи път на живо аржентинско танго, изсвирено на хармоника от един от най-забележителните представители на младото поколение аржентински музиканти – Франко Лусиани (www.francoluciani.com.ar).

Изявата, наречена "Хармоника и танго", е в Sofia Live Club от 20.30 ч. довечера.

Колкото и да звучи необичайно, хармониката е инструмент, който често се използва при интерпретациите на танго в Аржентина. Една от причините за това е сходният принцип на извличане на звука между хармониката и най-типичния инструмент за аржентинското танго, бандонеона. Друга причина е традицията, създадена от редица легендарни изпълнителни на хармоника в историята на аржентинската популярна музика. През последните години музикалната критика и пресата в Буенос Айрес, единодушно и съвсем заслужено, сочат Франко Лусиани като новата голяма звезда на хармониката в Арженина и достоен продължител на тази традиция.
 
Едва на 29 години, Лусиани има вече зад гърба си 4 издадени диска с различни формации, множество музикални награди и участия в записи и концерти на редица световноизвестни музиканти, сред които са грандамата на аржентинската музика - Мерседес Соса, доайените на електронното танго Готан Проджект, легендарните аржентински музиканти Фито Паес, Педро Азнар, Луис Салинас и много други. Чрез своята активна концертна дейност в Латинска Америка, Европа и Азия Франко Лусиани се е превърнал в един от значимите посланници на аржентинската популярна музика.

На концерта в София неумолимият звук на хармониката на Франко ще се съпровожда от прецизния стил на пианиста Даниел Годфрид, който в момента работи с популярната аржентинска певица Лидия Борда и е член на Orquesta Escuela de Tango - най-големия музикално-академичен проект в Буенос Айрес, целящ изследването и пресъздаването на стила и техниката на големите оркестри от Златната ера на тангото.

Програмата "Хармоника и танго" представлява перфектен синтез на тези двама млади музиканти, които ще променят тотално представата на мнозина за възможностите на хроматичната хармоника и начините, по които може да се интерпретира танго.

Гостуването на дуото Франко Лусиани и Даниел Годфрид в София се организира от "ТангерИН" (www.tanguerin.com) в сътрудничество със Sofia Live Club (www.sofialiveclub.com). След концерта вечерта ще продължи с традиционно танго парти (милонга), на което всички любители на аржентинското танго ще могат да танцуват на музика, специално подбрана от поканен за целта танго диджей от Буенос Айрес.

Билетите - в мрежите на "Тикет Плюс" (www.ticketplus.bg) и "Ивентим" (www.eventim.bg).