Предстои да бъдем свидетели на световната премиера, на една среща на дръзките, на една среща на кръстопътя на изкуството - Еструна (Estruna).

Както MySound.bg вече огласи, дългоочакваното събитие е в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 24 април.

Еструна среща фламенко с българската фолклорна традиция. В проекта участват фламенко певецът Арканхел с Нови български гласове Лалетата под диригентството на Георги Петков, акустичният китарист Антонио Форчоне, контрабасистът Йелси Ередия  и талантливият перкусионист Агустин Диасера, със специалното участие на Теодосий Спасов.

Както се случват нещата в живота, така се случват и в "кухнята" на Еструна - динамично и понякога с тревога, която в случая идва от здравословните проблеми на любимия ни Рено Гарсия-Фонс, комуто престоят две зъбни операции, поради което не може да присътва на премиерата. Негов достоен заместник ще бъде Йелси Ередия - един от най-талантливите контрабасисти от Куба на съвременната етно-джаз сцена.

За него казват, че е създателят на фюжъна на кубинския сон и ритъма на Лебриха. Той е връзката между афро-кубинската музика и фламенкото, той е басистът на фламенко колосите Естрея Моренте, Диего ел Сигала и Томатито, както и на джазмените Бебо и Чучо Валдес, Чано Домингес и Гийермо Рубалкаба. Той е една от струните на Е Струна.

Йелси Ередия е класически версиран музикант, който още в юношеската си възраст отваря сетивата си за джаза и афро-кубинската музика, но открива същността си, когато засвирва всичко това във фламенко стил. Защото Йелси е изтъкан от фламенко и афро-кубински ритъм, защото го живее и му се радва. Той вече част от историята, макар и само на 30-годишна възраст.

Освен това на 24 април ни очакват и други изненади, свързани с Еструна - една от тях се казва “Йафо Хоп” и е подаръкът на Теодосий Спасов за чудесния проект - това е пиеса, която пътува из Средиземноморието и намира своите сефарадски корени в Испания и своя източен привкус на Балканите.

Проектът се подкрепя от посолството на Испания в България и от Рока България, част от мулнинационалната компания Roca, чието седалище е в Барселона.

Проектът е съфинансиран от Столична програма Култура 2013 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019.

Още - на:
www.estruna.jazz-plus.com
 
Билетите за премиерата на Еstruna се продават в мрежата на "Тикет Плюс", на касата на зала "България", в "Дюкян Меломан" и в интернет на www.ticketplus.bg. Цените са от 30 до 60 лв.