Тина Търнър продаде правата върху музикалния си каталог, включително хитове като "The Best" и "Nutbush City Limits", на BMG, извести Би Би Си.

По силата на тази сделка музикално - издателската компания "придобива правата върху името, имиджа и наподобяването на Търнър за бъдещи сделки".

От BMG не разкриват колко е платила, но според източници от индустрията цифрата ще бъде и за над $ 50 милиона. Самата Търнър увери, че музиката ѝ е "в надеждни ръце". 81-годишната звезда е една от най-разпознаваемите и ярки изпълнителки в историята на поп музиката. Родена като Ана Мей Бълок в Тенеси, тя се присъединява към групата на Айк Търнър като втора  певица, когато е на 18. В рамките на две години тя е звездата на шоуто и дуетът отбелязва поредица от хитове, сред които "A Fool In Love", "River Deep", "Mountain High" и "Nutbush City Limits". Айк и Тина сключиха брак през 1962 г., но връзката им беше бурна и придружена с насилие и тя подаде молба за развод през 70-те години. Вокалистката съумя да преживее и самоубийството на сина си. Според нея причината 59-годишният Крейг да се застреля, е самотата. "Мисля, че самотата накара Крейг да вземе такова решение. Имам много негови снимки, които ме карат да се усмихвам и вярвам, че сега е на по-добро място", каза Тина в ефира на CBS News.

Соловата кариера на Търнър бързо засенчи тази на партньорството ѝ с Айк, с пет платинени албума, включително "Private Dancer" от 1984 г., който стана три пъти платинен във Великобритания. Най-големите ѝ хитове включват заглавната песен на този диск, "What Love Got To Do With It", "The Best", "Steamy Windows" и темата "Bond Goldeneye". Тя получи 12 награди "Грами". Както MySound.bg нееднократно писа, Тина ще влезе в Залата на славата на рок-ен-рола като солов изпълнител през октомври – за втори път, но този път сама, след въвеждането ѝ в пантеона с Айк Търнър през 1991 година.

Други звезди, които BMG представлява, са Мик Джагър, Кийт Ричардс, Дейвид Боуи, Джон Ленън, Ринго Стар и Кърт Кобейн.

Universal Music Group плати близо $ 400 милиона, за да придобие цялата песенна книга на Боб Дилън миналата година. Знаменитият канадски рокаджия Нийл Йънг се раздели с 50% от музиката си срещу $ 150 милиона от базираната в Лондон инвестиционна компания Hipgnosis.

Сделките дават на суперзвездни изпълнители и автори гарантиран неочакван сериозен приход, докато новите собственици събират възнаграждения всеки път, когато песните се излъчват, продават или използват във филми, коментират световните агенции.