Южняшка екзотика обещава концертът на Рено-Гарсия Фонс (Renaud- Garcia Fons).

Както "MySound.bg" оповести своевременно, изявата на именития музикант и неговия квартет - със специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро, е в столичната зала "България" от 19.30 довечера.  

Българската публика ще има възможност да се разходи из света на виртуозния басист, който ще я отведе на юг, следвайки въображаемата линия, свързваща Средиземноморието, Латинска Америка и Ориента. Пътешествието ще се осъществи с помощта на музикантите Давид Венитучи - акордеон, Кико Руис - китара, Паскал Роландо - перкусия, а участиено на ще изпълни картината и ще направи преживяването незабравимо, обещават организаторите от "Джаз Плюс".

Като всеки велик музикант Рено-Гарсия Фонс гледа скромно назад във времето и обяснява как е започнал да свири на контрабас. “Срещата ми с него беше любов от пръв поглед. От няколкото минути, прекарани с контрабаса на един приятел разбрах, че това е инструментът, на който щях най-пълноценно да се изразявам отсега нататък. Инструментът разбуни въображениео ми – започнах да си представям, че контрабасът изразява универсалната музика. С него можех да свиря класика и джаз, но ме доближаваше и до уърлд културата, която винаги ме е въодушевявала. Учители ми бяха Жан-Пиер Ложеро–солист в парижката опера и великият Франсоа Рабат", спомня си Рено.
 
"След петгодишни занимания, навърших 21 и поех своя път - опитвах и  преобразувах своята техника като изучавах, търсех и черпех идеи от средиземноморската, индийска, арабска, афро-латинска традиции, джаза и съвременната камерна музика”, пояснява виртуозният изпълнител.

Той създава своя стил като подхожда непреднамерено към инструмента и разширява хоризонта му. Това е възможно и посредством специалното модифициране на контрабаса.  “Стана ясно, че  подходът ми е непреднамерен и новаторски, като водещ винаги е бил стремежът ми да превърна контрабаса в пеещ солов инструмент. С тази цел и добавих пета струна във високия регистър на инструмента, за го отворя, без да променям автентичното му звучене. Отделно от техническите умения и инструменталното изпълнение, винаги съм искал да творя и да споделям музика без стилистични и жанрови граници, която хвърля мостове между джаза, класиката и традициите на Средиземноморието, Ориента и Латинска Америка. Музика, която плава между тези светове и ме вълнува дълбоко”, споделя Рено-Гарсия Фонс.

А вдъхновението му винаги са били: "не толкова великите майстори на баса, колкото от хора като Пако де Лусия, Джон Колтрейн, Астор Пиацола, Джими Хендрикс”.

Концертът на Рено-Гарсия Фонс в подкрепа на последния му албум - "La Linea Del Sur", се осъществява с любезната подкрепа на Френския институт в София.

Асовете около главния герой в близък план:

Кико Руис – фламенко китара

”Животът ме срещна с китарата, китарата ме свърза с музиката, музиката с божественото, а божественото ми даде вкус към живота”, разкрива отношението си към света и музиката Руис. Кариерата му започва на 11-годишна възраст, когато печели първа награда на конкурса за китара в Тулуза. Под вещото ръководство на маестро Маноло Санлукар и заобиколен от китариста Висенте Амиго и певеца Дукенде, той израства като изпълнител, оформя стила си на свирене и търси собствения си глас. През 1992 участва и печели китарния конкурс в Ним, на същата сцена като специални гости се качват и великите Камарон де ла Исла и Томатито тогава. През годините Руис работи в различни фламенко формации с имена като Дукенде, фамилията Монтоя, Хоселито, Ла Канастера, Есперанса Фернандес, Сепийо, както и с уърлд и джаз музикантите Жан-Марк Падовани, Виктория Абрил, Абед Азрие и Рено-Гарсия Фонс.

Давид Венитучи – акордеон
 
След като завършва консерваторията в родния си град Гренобъл, се впуска да изследва новите хоризонти на акордеона, като постоянно експериментира и разширява възможните граници на изпълнението. Той усъвършенства своето техническо умение, включва и комбинира класическите си познания с активно свирене на хроматични бас линии с лявата ръка. Така постепенно той оформя своето звучене, като за това допринася работата му в различни жанрове  - с Ани Фрателини в цирка, с Ромен Дидие и Франсиси Лемарке в областта на шансона, с Алфредо Ариас в театъра и с Серж Адам, Минино Гарай, Силвен Бьоф, Стефан Ушар и Рено-Гарсия Фонс в съвременния джаз.

Сабрина Ромеро – фламенко танц

Сабрина Ромеро е родена в Лион, но родителите й са от Андалусия. На 12 години печели международния конкурс за млад фламенко танцьор в Ним. Впоследствие доразвива таланта си като започва да пее и свири на перкусионни инструменти в групата Текамели, с която се е изявявала дълги години на множество сцени по света. Сабрина е била в трупата на известния фламенко танцьор Хариер Латоре, а като певица и перкусионист - в спектаклите "Rinconete y Cortadillo" и "Triana" на танцьора Хоакин Грило (познат от гостуването на септета на Пако де Лусия в София през 90-е), в групата на певеца Дукенде и на Чикуело Форма.

Понастоящем Сабрина Ромеро работи в съвместни проекти на музикантите Хуан Кармона, Калооме, Фанфаре Чокарлия, Луис Винсбер и, разбира се, Рено-Гарсия Фонс.