Четирима неидентифицирани фламенко обекти (O.F.N.I.), няколко десетки българи и един от трите стълба на фламенкото. Sofia Live Club. Старт!

For English, press 1.

For Bulgarian, press 3.

Пабло Мартин (контрабас) се оказва полиглотът на компанията и проговаря дори на български.

- Здравейте. Кактус?
- А… как сте!!!

За всеки случай минаваме на английски. "Това е специален момент за мен, никой от групата не разбира какво говоря". Няма значение всъщност, защото езикът на фламенкото е доста по-универсален и несравнимо по-красноречив. Така че се отпускаме в столчетата си и се оставяме на виртуозните испанци да ни пренесат за час и нещо в някакво друго място.

"Bipolar" се казва последният им албум, полюсите бидейки фламенко и джаз, но и какво ли още не. Луда работа. Но сработва удивително – хармонията между четиримата е страхотна и атмосферата, която създават, е точно като за сезона. Тяхната "Nuestra Sfera" успява да се разтегне и да включи всички ни. Само дето не се танцува.

Хората наистина са малко – може би финалът на Шампионската лига наистина е надделял, по-добро обяснение, честно казано, не ми хрумва. Жалко, защото музиката си заслужава.

Пабло Мартин е виртуозен и с пръсти, и с лък, Пакито Гонсалес се раздава на кахон и прочее перкусии, Хосе Кеведо "Ел Бола" къса сърца със струните на китарата си, а цигулката на Алексис Льофевр… Да, нямам думи за нея. Биполярни или не, испанците просто се съчетават добре. Реално най-характерните за UHF инструменти са много далеч от класическата идея за фламенко – но това няма никакво значение. Инструментите са средства, а музиката, създадена чрез тях, говори много. Публиката несъзнателно участва също: пръсти тропат в такт на масата, сервитьорката поставя чашите в ритъм...

Сякаш ужасно скоро тръгват да приключват. Дявол да го вземе, ние ще си потанцуваме. Пък. Ако не друго, поне назад място има.

Разбира се, че не ги пускаме току така, връщат се за бис, който е "very dancing" парчето, с което завършва "Bipolar"– "La Baratita". Ако не друго, поне душите ни са раздвижени.

А нощта още е млада.

Снимки на Серж Сетиян - в секцията "Галерия"