Известен изпълнител, който е проверяван от данъчните, е забравил кой му е плащал хонорари, и какви доходи е имал за последните 5 години, съобщиха от Националната агенция за приходите, писа "24 часа".

Според хора от кухнята ставало дума за Васил Найденов. Такова обяснение дал самият той, когато бил привикан в офис на НАП, за да обясни произхода на парите си. При проверката, която продължава вече трети месец, инспекторите установили, че той има 3 имота, често пътува в чужбина, води добър живот, но никога не е подавал данъчна декларация и не е обявявал и един лев официални доходи.

Заради тази му разсеяност предстои ревизия. При нея, иниспекторите ще му начислят данък по т.нар. метод на аналогията. Това значи, че ще погледнат колко доход и съответно данък е платил за изпълнител от неговия ранг с приблизително същите участия и хонорари. След това ще поискат плащане на данък с лихвите. Вече имало засечени противоречия в обясненията на певеца. Данъчните разполагали и с копия от договори и платежни от счетоводството на фирма, изплащала хонорари на певеца. Васил Найденов отказва коментар.

Друга естрадна певица повече от месец се криела от инспекторите. Тя не вдигала джиесема си, не може да бъде открита на никой от адресите на трите си собствени жилища. Запознати твърдят, че става дума за Кристина Димитрова.

Популярна фолкизпълнителка е била регистрирана по ДДС по инициатива на НАП в края на 2009, но е била длъжна да го направи преди близо година и половина и да начислява косвения данък върху хонорарите за своите участия. Десетки хиляди левове от хонорари е "забравила" да обяви същата певица, но документи за тях са открити в заведения и музикални компании, съобщават от НАП. Според едни източници става дума за Ивана, други сочат към Глория.

"Обиненията са несериозни. Мен всички ме познават - гледат ме непрекъснато под лупа и няма как да не декларирам доходите си. Аз имам собствена фирма, която също е регистрирана. Подобни твърдения са пълни глупости", коментира  Глория.

Съпрузите и приятелите на поп-фолк изпълнителки са основен източник на доходи и на самите певици, показали проверки. Мъжете купували имоти, коли и плащали за издръжката на половинките, обясняват проверяваните. Затова отпаднали подозренията за парите на Емилия, Мара Отварачката и Алисия, казват запознати.

Друга поп-фолк дива имала много участия в Сърбия, но също забравила от кого и на каква стойност са били хонорарите й. Най-често споменаваното неофициално име за този казус е Рени. Пред "24 часа" вчера тя заяви, че "всички концерти и участия в Сърбия са договаряни с различни тамошни продуценти". Хонорарите ми всъщност са регистрирани в Сърбия и аз получавам сумата, която идва след данъчното очисление там, допълни Рени.

НАП е събрала доказателства за укрити доходи на изпълнители както от продуцентски компании, така и от българи, собственици на развлекателни заведения в чужбина. Българин, който плащал хонорари на повечето популярни фолкизпълнители в собственото си заведение в чужбина, е представил и писмени доказателства, а включително платежни нареждания, доказващи, че хонорарите са платени на певци през банки.

Според източници на изданието следващите акции ще установяват дали шоумени, шоупредавания и продуценти са изрядни с доходите.

Инспектори щели да надникнат и при гадатели, врачки и екстрасенси.