Поредното издание от специалната ни празнична поредица на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" завърши.

Предложението и този път беше от нашите приятели в издателство "Прозорец", в чийто пребогат каталог се появи книгата "Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп" на професор Евгений Дайнов. Двама от вас получиха уникалния шанс да се сдобият с интригуващото четиво, в което политологът анализира последните десетилетия предимно през рок музиката. Имената на късметлиите бяха изтеглени на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Как се нарича първата банда на Евгений Дайнов, която сформира в България?

Вярното е : EСГРАОН

Честито на Изабела Велева и Дарина Русинова.

В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее. 1962 година ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват "Love Me Do…" Така професор Евгений Дайнов въвежда в проникновеното си изследване. "60 години по-късно виждаме, че мирът не доминира в света, а войната е рутинен, всекидневно употребяван инструмент на политиката... Да, ние живеем във време, което не е любов и мир, а омраза и война", заключава професор Евгений Дайнов, чието име рокаджиите свързват с групата Магистри.

Всяка история е история на идеите, които са мотивирали хората да правят едно, а не друго. През 1962 година настъпва силен трус в идеите на епохата. Започват Шейсетте. Техният лайтмотив е, че хората, веднъж освободени от външни пречки като индивиди, ще се съберат в едно ново общество, основано върху братството, радостта и солидарността: "Любов и мир". Половин век по-късно, към 2016 г., внезапно се озовахме в свят на "Омраза и война". Тази книга намира отговор на въпроса: "Къде сбъркахме?", като проследява развитието, раздробяването и мутирането на идеите от Шейсетте в тяхното "друго": как от проекта за световна солидарност между свободни индивиди се стига до груповия сепаратизъм, който доминира днес. Основната арена, на която се развива анализът, е тази на рок музиката и свързаните с нея култури, но включва и изкуството, белетристиката, киното, модата, политиката, философията и икономиката.

Евгений Дайнов смята, че все пак започваме да излизаме "от състоянието на всеобща омраза". Но това излизане засега е крехко и има опасност само да припламне и да угасне. Това според него е видно както от местните избори в Полша и Унгария, където "диктаторите загубиха големите градове", така и на изборите за Европейски парламент, където "не кафявите, а либералите и зелените направиха пробив". "Започвам книгата преди хипитата и я завършвам далеч след хипитата, но тази контракултура е върховото постижение на тогавашния опит за освобождаване на хората", смята политологът.

Празничната поредица на "Спечели с MySound.bg" продължава до края на януари, очаквайте следващите приятни изненади, които сме ви подготвили.