Поредното издание любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" завърши - при очаквания засилен интерес.

Предложението и този път бе от Светлана Близнакова, по-известна само като Севи (Sevi), и нейната едноименна група. Двама от вас получиха уникалния шанс да се сдобият с книгата "Цената да бъдеш себе си", част 1, дело Николай Христов. Имената на късметлиите бяха изтеглени на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Към кое парче е първият официален видеоклип на Севи, чиято премиера се състоя година след основаването на групата?

Вярното е: "Can't Stand The Pain".

Честито на Вирджиния Вътева и Илия Манолов.

Журналистът Николай Христов пренася читателя в една истинска история от света на музиката, търсейки отговорите на много въпроси върху цели 240 страници. Какво се случва зад пудрата, грима и светлините на прожекторите? Може ли една млада рок банда да се продуцира и менажира успешно сама, без зад гърба ѝ да стои голяма продуцентска компания и без да е част от нечий лейбъл? Може ли да се успява само с авторска музика и как се върви нагоре като посветиш целия си живот на изкуството? Това са някои от въпросите, които авторът на биографичната творба засяга. "Всъщност, не е точно книга, а едно голямо интервю, което направихме", пояснява Светлана Близнакова. "Цената да бъдеш себе си" съдържа и прелюбоптни мнения на добре познатите ни Звезди от Ахат, Етиен Леви, Васко Кръпката, Славчо Николов от Б.Т.Р. и други, с които творческият път е срещнал музикантите от Севи.

"Ако Аксел Роуз някога се върне като рок певица от София, България, това би била Светлана Близнакова!!!", казва композиторът и носител на "Грами" Тед Пърлман.

От автора

Като музикален журналист, подготвяйки материали за различни интернет медии, свързани с рок музиката, неколкократно съм отразявал събития с участието на група Sevi. Харесаха ми много като музика и сценично поведение. Изявите им, на които присъствах, винаги се отличаваха с характерна атмосфера и визия, които рязко ги разграничаваха от повечето групи, подвизаващи се по нашите сцени в подобните рок стилове. Музикално също ми влязоха "под кожата" и така станах техен фен. Не ходех на всеки техен концерт, но винаги държах под око изявите им и отзивите за тях.

Оказа се, че Sevi са изключително благодатна за отразяване и писане група. Около тях непрекъсното кипеше някаква дейност, случваха се нови неща, било то промоции с тематични костюмни шоута, нови сингли и клипове, акустични концерти. Не се спираха и каквото и да правеха, го представяха по интересен, техен си начин. Установих, че пиша за тях с изключителна лекота и удоволствие – винаги имаше какво да се каже.

Отразявайки така някои техни изяви, за своя изненеда установих, че вече съм нещо като "експерт" по въпросите на групата и различни медии цитираха мои фрази и мнения за тях в собствените си материали.

През лятото на 2014 година в сайта за българска рок и метъл музика Metal Hall излезе поредицата ми за историята на групата, наречена "Борбата на Sevi" – начало на запланувана рубрика за новата вълна рок групи, подвизаващи се по родните сцени. Събрах я в четири части и още тогава се шашнах как може българска група от на практика низвергнатата ъндърграунд сцена на българския рок да е направила толкова много неща през краткото време на съществуванието си и то менажирайки се сама, без да е част от нечий лейбъл и да има подкрепата на голяма промоутърска компания. Пишейки този материал, изпратих до музикантите няколко въпроса за историята около тях и получих прецизни отговори. Само че тези отговори бяха като "матрьошка" – обясняваха конкретните неща, но предизвикваха още повече нови въпроси. Така у мен се събуди трескаво любопитство към цялия им път.

В крайна сметка това е история, написана без излишни преструвки от фен. Тя не претендира нито за прекалена изчерпателност, нито за пределна обективност или критичност. Нищо общо с биография, съставяна по някакви академични правила. Емоциите, а не анализът, са доминиращи в текста, емоциите от чудесните и ярки приключения на едни млади хора, които не спират да се борят за своите истини по своя си начин - и когато са започвали, и сега, а да са живи и здрави – и в бъдеще.

По време на работата си по материала се запознах с музикантите от Sevi, на чиято целеустременост, енергия и творчески качества от все сърце се възхищавам. По темата писах и получавах отговори от много хора, включително звезди на българската и световната музика. Тялом пред компютъра, духом попаднах в десетки точки на планетата и седях на първия ред на стотици концерти. Запознах се лично и задочно с най-различни хора, завързах много приятелства. Прекарах безсънни нощи. Слушах музика. Забавлявах се.

Надявам се, поне отчасти, да съм предал това и на вас, читателите. Надявам се също да оцените тази история – толкова хубава, защото е истинска.

Николай Христов

"Спечели с MySound.bg" ще продължи скоро.