Българската песен на "Евровизия" 2021" ще бъде представена със специален концерт на Виктория.

Той ще бъде излъчен по БНТ 1 от 22. 00 часа днес, както и дигитално на Eurovision.iCard.com и в официалния канал на изпълнителката в YouТube. В края на събитието зрителите ще могат да видят за първи път новата версия на песента на България за конкурса. Фокус групи с музикални радио- и тв експерти от цяла Европа се включиха в нейния избор. Събитието ще обедини около Виктория и каузата "Евровизия" - България едни от най-популярните звезди в родния шоубизнес.

Както MySound.bg нееднократно писа, младото ни дарование ще представя страната в пренасрочения престижен конкурс, който ще се проведе в ротердамската "Ахой Арена" между 18 и 22 май тази година. Нашето момиче ще вземе участие във втория полуфинал на 20 май.   

Почитатели от цял свят можеха да гласуват измежду няколкото нови парчета на българката в специална онлайн платформа. "Това много ни помогна. Екипът ми се обедини около мнението, че песента за конкурса трябва да има най-много потенциал за силно сценично представяне и да докосне най-много хора с посланието си", обясни изпълнителката.

Песенната надпревара ще бъде в съкратен формат тази година. Съставът на делегациите, както и броят на журналистите, ще бъдат намалени. Решение за присъствието на публика в шоуто все още не е взето - организаторите не изключват обстоятелствата да се променят.

"През февруари беше обявено, че "нормален" формат на конкурса за песен на "Евровизия" не може да се проведе при настоящите обстоятелства... 65-ият най-голям музикален конкурс на живо в света може да се проведе по "сценарий Б" - в по-малка, но амбициозна версия на състезанието със строги мерки за опазване на здравето и безопасността и социална дистанция. Наскоро това решение беше потвърдено от сборната група на "Евровизия", ръководния орган на събитието и изпълнителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия", се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на конкурса. Уточнява се, че в рамките на избрания сценарий броят на участниците във всяка от делегациите ще бъде намален в сравнение с предишните провеждания на конкурса. Броят на журналистите, присъстващи на събитието, ще бъде ограничен до 500 души, а още 1000 журналисти ще могат да отразяват състезанието в специален пресцентър.

Отпадналият "Вариант А" предвиждаше провеждане на съревнованието по добре познатия ни до този момент начин - с многохилядна публика в залата и три големи конкурсни вечери.

Изпълнителите и членовете на националните делегации трябва да се прекарали под карантина пет дни, преди да пристигнат в Нидерландия и да са дали отрицателен тест за Covid-19 до 72 часа преди полета си към страната. В Страната на лалетата те трябва да прекарват времето си основно в хотела, в който са настанени, като го напускат единствено, за да се придвижат за репетиции, участия и събития, свързани със събитието.

Всяка страна, участваща в конкурса, трябва да изпрати предварително видеозапис с изпълнението, който ще бъде излъчен, в случай, че изпълнителят внезапно се разболее и не може да пее на живо.

"Ще направим всичко възможно да се получи най-доброто", каза изпълнителният продуцент на шоуто за 2021 година Ситсе Бакер.

"Нашият приоритет е сигурността и здравето на всички присъстващи – артистите, делегатите от всички участващи страни, журналистите и домакините на шоуто", заяви изпълнителният супервайзър на "Евровизия" Мартин Остердал.