След пъстрия уличен карнавал през изминалия уикенд, който запали софиянци и гости на столицата със страстни танци и веселие, денс фиеста продължава и тази седмица.

За седма година по ред в София ще се проведе международеният фестивал "Фанта Денс". Както MySound.bg вече съобщи, той е част от календара на културните събития на Столична oбщина. В София отново ще съберат едни от най-изкусните и изявени танцьори и инструктори в латино танците, хип-хоп и брейк музиката, MTV танците и contemporary. Всички любители на танца, без значение нивото и степента на напредналост, ще имат шанса да вземат участие в майсторските класове на световноизвестни хореографи и преподаватели.

Седмото издание на събитието стартира официално навръх Гергьовден. То предоставя възможност на всички столичани и гости на София само за три дни да влязат в крак с най-модерните и популярни танци, като усвоят  движенията на хип-хоп, брейк, MTV танци, салса, бачата, регетон, меренге, зумба, зук, кизомба и много други. Като че ли специално за фиестата метеорологичните прогнози обещават слънце и усмихнато пролетно време.

Организаторите са предвидили майсторски класове при топтанцьори и хореографи от цял свят. Сред най-колоритните и виртуозни преподаватели са имената на The Ballet National Firulete (Колумбия, с уроци по танго, акробатична и колумбийска салса) - световни шампиони по салса за 2010, Juan Matos (САЩ, уроци по салса по двойки), Tropical Gem (Италия, уъркшопи по салса), Flamboyan Dancers (Италия), Seo Fernandez (Куба, регетон), Alex Lima (Бразилия, уроци по самба), Mounir (Франция, майсторски клас по брейк денс), David Colas (Франция, брейк денс) и много други. Уроците са разделени на различни нива, така че дори и никога да не сте пробвали стъпките на някой от тези танци, ще се докоснете до тайната и вълшебството на ритмите, обясняват организаторите. Уъркшопите включват както танцувални техники за двойки, така и различни индивидуални занимания.

За първи път в историята на фестивала ще бъдат проведени и уроци на открито на площада пред НДК в рамките на The Voice Open Dance Stage. Заниманията ще бъдат абсолютно безплатни за всички желаещи да се включат. Програматa на сцената предвижда всяка сутрин да се започва с едночасови уроци по новия танцов-фитнес хит Zumba. По-късно любителите на танца ще могат да се насладят на уроци по хип-хоп, брейк, салса, регетон, самба и много други. Ако се чудете какви са движенията на латино хип-хопа, ще имате шанс да ги усвоите лично от кубинеца Seo Fernandez, а уроци по самба можете да вземете от бразилеца Alex Lima.

В рамките на "Фанта Денс" на 7 и 8 май от 10 часа в залите 7, 8 и 9 на НДК ще има и безплатни уъркшопи за деца по салса, хип-хоп и латино с очарователния Mako и танцьорите от Dance Academy.  

За избора на музиката по време на партитата в дните от фестивала ще се грижат едни от най-добрите в стила световни диджеи: латино танци: DJ El Malo (Швейцария), DJ Mauri (Холандия), DJ Tazzърция), DJ Mehmed (Турция), DJ Dobcho (България), Alex DJ (България), DJ Dian (България); хип-хоп танци: DJ Swed Lu (Германия), Bugs & N.A.S.O (България),100 Kila (България), Fruit Sessions (DJ Staycool DJ Stich DJ Nikoz DJ Criteria), DJ Cass (България); DJ Fail 2 (България), брейк денс: DJ Panic (Холандия), DJ Скил (DJ Skill) (България).

За първи път по време на фестивала ще се проведе състезание Fiesta Cup, което ще определи най-добрите хип- хоп, брейк и салса танцьори у нас. Надпреварата - в последния ден от фестивала, ще бъде разделена в различни дивизии в зависимост от вида танц.

Цените на билетите за фестивала са между 10 и 30 лева и могат да бъдат закупени от Билетна каса на НДК и чрез www.event

Международният фестивал се организира от "Фиеста Тийм" с медийното партньорство на The Voice Radio & TV.

Денс събитието е своеобразен подарък както за почитателите, които активно се занимават с танци, така и за хора, които харесват латино, хип-хоп и брейк звученето или искат да се запознаят отблизо с тези жанрове по принцип.