Вълшебната притча за триумфа на свободния човешки дух Jonathan Livingston Seagull ("Джонатан Ливингстън Чайката")“, очаровала милиони читатели по света, предлага незабравимо преживяване.

За мнозина тя е нов, безценен обитател на онази прекрасна вселена, управлявана от Малкия принц на Сент Екзюпери. Всеки, който посети световете на Джонатан Ливингстън Чайката, няма да иска да се върне оттам, защото тя е за:

Хората, които създават свои собствени правила, когато са убедени, че са прави...
Хората, които изпитват особена наслада от добре свършената работа, дори когато не получават признанието на другите...
Хората, които знаят, че в живота има нещо повече от нещата, които виждат очите ни...

Книгата Jonathan Livingston Seagull e написана от Richard David Bach, сам военен и граждански летец, под впечатление от полетите на изключителния авиатор John H. "Johnny" Livingston между 1920 и 1930. За първи път творбата е издадена през 1970 и до края на 1972 са публикувани повече от милион копия от нея. Така тя заема първото място в класацията на New York Times за бестселъри, където се задържа 38 седмици.

Джонатан Ливингстън Чайката многократно се извисява в небето, надявайки се да се спусне със скорост над 60 мили в час. С малко късмет той успява да премине тази бариера, но когато се връща при своето ято, е посрещнат с всичко друго, но не и с аплодисменти. Старейшините на ятото, чиято главна цел е то да оцелее като се грижи само за прехрана и размножаване, укоряват Джонатан, че е срамно да прави неща, които другите чайки никога не се осмеляват. Джонатан заявява, че иска да сподели своето откритие с всички, но старейшините го прогонват. Не след дълго той се среща със загадъчни чайки от други земи, които го убеждават, че талантът му е уникален. Те учат Джонатан да стане независим и уверен в своите вярвания. Джонатан израства, развива способности да се придвижва в други измерения със силата на мисълта и се превръща в учител за чайките, които страдат от подобна на неговата съдба в своите ята...

Певецът и композитор Нийл Даймънд (Neil Diamond) приема предложението на режисьора Hall Bartlett и подготвя музикален съпровод към филма Jonathan Livingston Seagull от 1973, издаден по-късно като отделен албум. Музиката се оказва изключително сполучлива и е отличена с две от най-престижните награди – Grammy ("Грами") и Golden Globe.

Албумът Jonathan Livingston Seagull ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" на БНР в събота, 9 февруари, след новините от 21.00 ч.