Преди година и половина няколко приятели, независимо един от друг, ми показваха клипове в Youtube на група самобитни музиканти, които свирят хитроумни кавъри на различни хитове, като версиите и самите видеа стъпват на високо чувство за хумор и видимо никакъв бюджет.

А когато в началото на тази година същите петима души изсвириха на една акустична китара хита на Gotye и Kimbra "Somebody That I Used To Know", изведнъж се събудиха звезди, след като за седмица видеото беше гледано няколко милиона пъти. Хората зад Elevation Music Elevation пък решиха да ни запознаят на живо с шантавите канадци на втория ден от фестивала.

Walk Off The Earth са енергична, пъстра дружина, която се радва и весели наравно с хилядите фенове, стълпили се пред главната сцена към 5 следобед в неделя. Именно чувството за щура веселба не ме напуска през цялото време, докато петимата свирят, подхвърлят инструментите си към роудитата, търкалят се по сцената, катерят се по рампите и пръскат безобразно яко настроение с пълни шепи. И в същото време успяват да свирят веселяшки, пънкарливо-закачлив рок, загребващ шепи ту от фолк рока, ту от инди сцената, с щипка реге и фънки полъх. Лудо-младо, умножено по пет.

Забиват задъхани усмивки от авторските им рецепти, като разреждат щедро с чуждо творчество в истеричен прочит, а кльощавата татуирана чаровница Сара Блекууд не спира да снове по, пред, зад, до и над сцената. Буквално! Би ни било неудобно да проверим, но някъде по тялото на мацката има перка, която работи с нeколкостотин оборота по-бързо от самолетна турбина и се зарежда от любов към музиката и вродена симпатична лудост. Колегите ѝ също не стоят мирно, козирувайки пред тълпата, а подхвърлят тела и инструменти наляво-надясно и изобщо не застават на едно място 80 минути. Естествено, към края на сета им изниква акустична китара на стойка, петимата се строяват около корпуса и грифа и изпълняват песента, която съвсем осезаемо (особено за тъпанчетата) огромна част от публиката няма търпение да чуе. И отново авторски парчета от предстоящия им трети албум (чакаме го през септември от Columbia Records).

"Чао, ще се видим скоро", крещят въодушевено, а когато напускат сцената, имам чувството, че слънцето е намалило светлината с няколкостотин кандела и се е покрило зад някой облачен ъгъл.

Снимки от Elevation - в секцията "Галерии".