Петото издание на международния фестивал "Джаз форум Стара Загора" ще бъде открито с фестивалния химн "Зара джаз фанфари" точно в 19.00 ч. на 9 юни, четвъртък.  

За пета поредна година античният форум "Августа Траяна" оживява в ритъма на джаза. Под мотото "Музиката, която обединява" изданието посреща творци от различни краища на света, убедени, че джазът е универсален език и мост между различни култури.

За първи път в България концерт ще изнесе световноизвестният Кърт Розенвинкел. Дебют пред българска публика ще  направи и полската група Виименс квартет, сочени като "младите надежди на полския джаз". Фестивалът посреща американския саксофонист Дан Кинзелман и Федерика Коланджело трио (Италия, България, Словения).

Военният биг бенд на Стара Загора партнира на забележителния вокалист Харви Томпсън (САЩ), популярен още като "Пазителят на пламъка" заради кадифения му глас и магнетичните изпълнения, често сравнявани с тези на Нат "Кинг" Коул. Домакините от Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев за кратко време се наложиха като един от най-успешните големи джазови оркестри. Музикантите изпълняват блестящо както класически, така и модерен джазов репертоар. На сцената ще бъдат и солистите на бенда Владимир Кърпаров, Венцислав Благоев, Милица Гладнишка и Цветомир Цанков.

Биг бенд Брас Асоциация с диригент Ангел Заберски също ще свири в рамките на фестивала. Ще прозвучи още френски цигански джаз в изпълнение на Веселин Койчев хот стрингс, а акапелното пеене като специфичен джазов стил ще представят младите изпълнители от Тамара войсис.

Зона Ц изнасят концерта си на "Джаз форум Стара Загора" в памет на Васил Пармаков. Събитието ще представи част от неговото музикално наследство, а и неиздавани негови композиции.

По традиция начало на музикалните прояви дават концертите за най-малките с програмата "Джаз за деца". Както MySound.bg вече писа, те са обявени в парк "Пети октомври" от 11.00 ч. на 6, 7 и 8 юни.  

В предфестивалната програма са още кинолекторията "Джазът, който обединява" с модератор Цветомир Цанков, както и изпълнения на Общинския духов оркестър.

"Джаз форум Стара Загора" ще бъде закрит от сборната фестивална формация Джазтет Юнайтед и солисти: Тома Кордоли – бас (Франция), Арнау Гарофе - саксофони (Испания), Ангел Демирев –китара, Венцислав Благоев – тромпет, и  звездите на фестивала, и с джем сешън в ресторант "Музикато" от 22.00 ч.

Емблематичният за Стара Загора джазов форум се организира по инициатива и с изключителното съдействие и финансова продкрепа на община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на фондация "Джазтет", "Контур Глобал", фондация "Америка за България", "Булагро", хотел "Форум", хотел "Уникато" и ресторант "Музикато".

Входът за всички събития е свободен.

Новини и информация за предстоящите събития - в сайта на фестивала: http://jazzforumsz.com/jazzforum/, както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora