Завърши първото издание на международния фолклорен фестивал "Синия Дунав", който се организира от община Видин и Event Masters.

За три дни Видин се превърна в град на традициите, музиката и танците, обединени от любовта към фолклора. На сцената при художествената галерия "Никола Петров" се представиха над 80 певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от България, Унгария, Сърбия и Румъния. Украйна също взе участие във фестивала със специален видеопоздрав от град Рени, Бесарабия, който бе излъчен на сцената на фестивала.

Фолклорният ансамбъл Цвят и оркестър Видин при народно читалище "Цвят 1870" изнесоха концерт, който посветиха на 150-годишнината на културната институция. Гостуващият унгарски ансамбъл Фалмис предизвика аплодисментите на публиката с блестящото изпълнение на унгарски народни танци.

По време на събитието бе представен базар с местни и гостуващи фермери, занаятчии, мандри и производители. Посетителите се насладиха и на фотоизложбата "Дунавска перспектива" на Унгарския културен институт, която бе разположена в Крайдунавски парк. Много деца бяха привлечени от хоротеката и арт работилниците, където рисуваха, оцветяваха, моделираха, откривайки красотата на българската шевица и на народните ни носии.

Гости от цяла България дойдоха да се потопят в богатството на фолклора с разнообразната програма на тридневния международен фолклорен фестивал "Синия Дунав". Виртуозите от оркестър Орфей и Георги Янев (на снимката) демонстрираха богата музикална програма и забавляваха посетителите близо два часа. В края на изпълнението им, публиката пожела продължение на програмата и ги извика  на бис.

В нощта на ансамблите, любимците на видинчани ансамбъл за народни песни и танци Дунав, подариха на феновете си фрагмент от "Северняшка сватба". Уникален и грандиозен спектакъл на "Майсторите на танца", остави без дъх зрителите през втората фестивална вечер. Съвременна, модерна интерпретация на световно етно, дръм и модерно шоу, бе поднесено по нов и изключително атрактивен начин.

За доброто настроение на всички присъстващи в Деня на Съединението известната народна певица Гуна Иванова плени публиката с акапелно изпълнение на космическата песен "Излел е Делю хайдутин". Заедно със своите внучки Ива и Велислава Костадинови, Гуна Иванова омая посетителите с изпълнения от различни фолклорни области, но не пропуснаха и предложенията на видинчани.

От сцената при художествената галерия в Крайдунавския парк заместник-кметът Борислава Борисова се обърна към присъстващите: "Поставихме основите на този фестивал с намерението да съберем във Видин изпълнители на народни песни и хора не само от нашия регион, но и от цялата страна, а също и от други държави, разположени по поречието на Дунав – пълноводната река, която ни свързва в едно семейство. Вече трети ден сме заедно в неповторимата атмосфера на красивия ни парк, обединени от любовта към народните традиции и фолклорното богатство, които всеки народ пази и пренася през вековете. Защото те са неговият уникален код за национална идентичност". Тя благодари за професионализма на екипа на Event Masters, както и за съдействието от страна на Унгарския културен институт и общините от Сърбия и Румъния, които изпратиха свои участници във фестивала, на всички самодейци.

Грандиозният финал на първото издание на международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" постави мащабното, огнено и светлинно шоу "Мистика", представено от Masters Оf Тhe Dance.