Басистът на Дъ Смитс (The Smiths) Анди Рурк (Andy Rourke) напусна този свят на 59 години, известиха световните агенции.

Информацията съобщи Джони Мар, китарист на може би най-значимата китарна британска банда на 80-те. Причината за кончината му е рак на панкреаса, от който басистът боледувал дълго време. Джони Мар сподели "с дълбока тъга" в Twitter, че: "Анди ще бъде запомнен като мила и красива душа от тези, които го познаваха, и като изключително надарен музикант от музикалните фенове. Искаме да запазим личното си пространство в този тъжен момент".

Рурк свири в най-известните песни на бандата, спомогнала за създаването на т.н. манчестърски саунд, сред които "This Charming Man" и "There Is А Light That Never Goes Out" - и двете класически примери за  неговия мелодичен стил, както и в соловите проекти на фронтмена Стивън Мориси след разпадането на групата през 1987 година. Изявява се в групата Freebass с други двама знаменити китаристи - Peter Hook от New Order и Manny от Stone Roses, записва със Sinead O'Connor, Ian Brown и Dolores O'Riordan от The Cranberries.

The Smits се формира около партньорството на Мар и Мориси през 1982 година. Басистът Стив Помфрет се присъединява, заменен от Дейл Хибърт, който свири в първия концерт на групата, но след това е заменен от Рурк - приятел на Мар от 11-годишна възраст – двойка от кратко просъществувалата банда Freak Party.

"Бяхме най-добри приятели, ходехме навсякъде заедно - казва Мар за Рурк - Когато бяхме на 15, се преместих в къщата му с него и тримата му братя и скоро разбрах, че моята половинка е един от онези редки хора, които абсолютно никой не харесва. Анди и аз прекарахме цялото си време в изучаване на музика, забавлявайки се и работейки, за да станем най-добрите музиканти, които бихме могли да бъдем".

Това беше звук, който все още определя британската инди музика от 80-те години на миналия век и доведе до четири класически албума – "The Smiths", "Meat Is Murder," "The Queen Is Dead" и "Strangeways, Here We Come".

Страдащи от хероинова зависимост и финансови затруднения, Анди Рурк и барабанистът Майк Джойс заведоха дело срещу Джони Мар и певеца и тесткописец Мориси за разпределянето на авторските възнаграждения след разпадането на състава, но накрая успяха да постигнат споразумение, а приятелството между басиста и китариста оцеля.

Снимка: tagesspiegel.de