"Градът бе превзет, и всички военни побягнаха ноще по пътя към портите, между двете стени, които са до царската градина". 
Книгите на Свещеното писание на Ветхия и Новия завет, Четвърта книга Царства, 25:4

Преди близо 5 години американската рок група Greta Van Fleet от щата Мичиган нахлу с гръм и трясък на световната сцена. Завладяха публиката от 5 континента, продадоха близо милион билета за представленията си, оглавиха музикалните класации след продажби на изданията си със златен и платинен статус, и получиха "Грами" за най-добър рок албум. Всъщност ние вече говорихме за тази банда и това бе през 2018 г. Нейното начало е  поставено през 2012 г. от близнаците Josh и Jake Kiszka, по-малкия им брат Sam и барабаниста Kyle Hauck, заменен по-късно от Danny Wagner. Във втория им студиен албум "The Battle At Garden’s Gate" ("Битката при портите на Градината") откриваме съществено развитие на групата отвъд рамките на хард рока, откъдето са и честите им сравнения с Led Zeppelin, в посока на съчетаване на тяхната музика с елементи от прог и глем рока.

Сега Greta Van Fleet създават доста по-зряло произведение, изискващо ангажирано слушане, с еклектична звучност и кинематографична образност, чиято концепция остава под повърхността с доминацията на темите за надежда и оптимизъм. И това при привидната дихотомия на войната и мира, огъня и дъжда, бремето и свободата, любовта и омразата, надеждата и безнадеждността, пепелта и звездния прах, познатото и непознатото. Почти през целия албум се долавя призивът за бягство към природата.

"Албумът е за всичко, което става по света, а конфликтът е в това, което заплашва природата – казва певецът Josh Kiszka. – Има и библейски елементи, но си мисля, че всичко започна с нашето очарование от митологията и така ние изградихме този вид вселена на Greta Van Fleet, която по някакъв начин действа като платформа за нас да бъдем способни да общуваме с много по-сложни теми. В "Битката при портите на Градината" например има препратки към Библията. Не само в заглавието, но и в целия албум. Живеем в свят със следи от древни цивилизации – точно като нашата собствена паралелна вселена".

За това оказва влияние средата, в която израстват братята Kiszka, заобиколени от музика и книги по космогония и философия от детските си години в семейството на философ, силно увлечен от автори като Alan Watts и Aldous Huxley."Ще доловите в нашите текстове част от източната философия, смесена с изследване на човешкото състояние и разрушаване на бариерите, и под цялата фасада на проникващото в нашата култура, важното е, че в края на деня ние сме свободни – продължава Josh. – Ние сме хора от бледосинята точка във Вселената, наречена Земя, и ни е дадена неограничена свобода да създаваме и да помним, а не да унищожаваме. Този мотив е древен и е същевременно много модерен, но ние си играем с архетипове и голяма част от този албум е аналогия. По същество изграждаме паралелна вселена.

Силен е поривът у нас четиримата да сглобим нещо, вместо един човек да дойде с основната идея – заявява Josh. – Ние винаги виждаме процеса като липса на предварително зададен формат или конвейерна лента. Просто желанието ни е да направим нещо честно и органично. Текстовете например са едно от онези медитативните неща, в които трябва да вляза в себе си и да задам въпросите какво е важно за мен, какво мисля, какво чувствам и какво съм склонен да споделя.

Времето променя много неща и ние се променяме с времето, така че ако това постоянно ще е така, не мисля, че някога ще има момент, когато ще стигнем до крайната точка, защото Greta Van Fleet са продукт на правене на нещо ново, нещо различно… и затова сме в постоянно изследване. Става дума за опита ни да не се повтаряме и да продължаваме напред, и наистина да изследваме, да експериментираме и да прокарваме нещата докъдето искаме. Винаги можете да се върнете "в края на деня", но да отидете там е важната част", завършва Josh Kiszka.

Сергей Шишов ще представи "The Battle At Garden’s Gate" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 19 март, след новините от 21.00 ч.