Блейз Бейли (Blaze Bayley) посети България за първи път като вокалист на митичната британска хеви метъл група Айрън Мейдън (Iron Maiden) през 1995 година.

Близо седемнайсет години по-късно именитият рокаджия отново беше тук, но тоя път със своята собствена банда, съставена от италианците Томас Зуийсен и Андреа Нери – китари, Леман (Матео Грациани) - бас и Клаудио Тиринканти- барабани. Концертът, организиран от BGTSC, бе част от турнето "The King Of Metal" и се проведе пред около 200 души в популярния столичен клуб RBF. Макар и носещ тежкото бреме, наследило вечни паралели с легендарния вокалист на "Девиците" Брус Дикинсън, Бейли показа къде точно му е силата - в соловата кариера. И въпреки че отдавна не пее пред многохилядна публика, той си остава класа за хеви метъла.

Концертът започна ударно с "Will To Win" (от албума "Blood And Belief" (2004), последвана от мейдънската "Lord Of The Flies" и скоростната "The Launch". В моментите, когато фронтменът контактуваше с публиката, не спря да повтаря, че най-важното за него са феновете, тяхната подкрепа - и за него, и към стила хеви метъл въобще. Точно преди пилотния сингъл от актуалния си албум "The King Of Metal", Бейли поясни, че не той, а самите фенове са Краля на метъла. Общо 5 от новите си парчета представиха гостите. Най-доброто от годините си в Айрън Мейдън Бейли бе оставил за десерт: "The Clansman", "Man On The Edge" и "Futureal". Последва и задължителният бис с мечтаното от мнозина изпълнение "Virus" (включено в сборния албум на Мейдън "Best Of The Beast" (1993), както и безкомпромисната "Faceless" от предпоследния албум на Блeйз - "Promise And Terror". Поредните благодарности към феновете от групата, както и снимка за спомен и смесването на членовете на бандата с публиката белязаха края на поредното метъл събитие на българска земя.

Непосредствено преди шоуто си по време на сета на подгряващата българска група 5-о чувство, Блейз Бейли спази даденото обещание: снима се с почитатели и раздаде автографи на всички желаещи, като в същото време продаваше собствените си дискове и мърчандайз.

Както във всичките свои концерти, така и на този, Блейз Бейли и феновете му се сляха в едно цяло.

С което показаха за пореден път защо духът на истинския метъл е жив и до днес.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".