Албумът "Chinese Democracy", или "Китайска демокрация", ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 14 май, след новините в 21.00 ч.

Последният студиен проект Guns N’ Roses се появява след 14 години работа върху него, съпроводена с множество смени на музикантите, мениджърите, а и наложилите се пълни презаписи в последните години. Всъщност работата върху него започва още през 1994, веднага след издаването на "The Spaghetti Incident" (1993).  
 
"Работим върху 32 песни, от които 26 вече са готови. Това е сложен албум, опитвам се да направя нещо доста различно. Част от аранжиментите звучат все едно са на Queen и сигурно някои ще си кажат "това не е Guns N’ Roses, нито Axl Rose". Сигурен съм обаче, че всеки ще намери няколко песни, които да му харесат", споделя певецът Axl Rose в интервю за списание Rolling Stone.

Текстовете отразяват преживяванията на Axl Rose през последните 15 години и добре се съчетават с музиката, в чийто записи участват внушителен брой музиканти, за да се реализира визията му. Темите, наред с личните проблеми на Axl Rose, включват препратки към John Lennon и Mark Chapman, който в момента на убийството е носил със себе си книгата The Catcher In The Rye, или "Спасителят в ръжта" на J. D. Salinger, откриваме посланията на Martin Luther King, а дори се споменава и Американската данъчна администрация…

А защо албумът носи заглавието "Китайска демокрация", отговаря авторът Axl Rose:
"Китай е трудно за живеене място. Мнозина от нас в САЩ си нямат представа в какъв свят живеем и не мислят за онези, които имат далеч по-лоша съдба. Китайският народ е държан в послушание пред заплахата от затвор или смърт, което за нас е невъобразимо. На тях им остава само да съчиняват литература и да правят филми и да се надяват да се подобри ситуацията някой ден".