Джеф Еймънт (Jeff Ament) пуска своя първи индивидуален проект.
"Tone" е името на албума, който басистът на Пърл Джем издава в 3 хиляди екземпляра на 16 септември.
Тиражът е спонсориран от фен клуба на организацията на Pearl Jam. 
Според самия Еймънт в диска са 10 от най-яките парчета, композирани от него за  последното десетилетие. Но не за Пърл Джем. 
Само едно от тях е предлагано на култовата сиатълска банда. Това е  "The Forest", само че фронтменът Еди Ведър не одобрил песента и отказал да я изпее, влиза в детайли Джеф пред Billboard.
“Доживях до момента, в който се наложи за поразтребя у дома. А на лавиците открих материала за албума”, разказва той. Първата избрана от него мелодия е "Hi-Line" -   част от саундтрака към филма "Dry Rain".
Ричард Стювръд – Трий Фиш, страничен проект на Джеф, е на ударните, за едно от парчетата - "Doubting Thomasina", пък гостува Дъг Пиник, фронт на Кинг‘с Екс. 
Джефри Алън Еймънт е басист и съосновател на знаковите сиатълци Пърл Джем, с които има издадени осем проекта. Звездата им изгря през 90-е на миналия век.  Докато Нирвана правеха гръндж на основата на пънка, а Алис Ин Чейнс – на метъла, Пърл Джем преобразяваха блуса, не без помощта на джим-морисъновската бленда на фронтмена Еди Ведър.
Джеф участва в култова и до днес прото-гръндж група Мадър Лав Боун, заедно Майк Макрийди. Единственият им албум  - "Apple" (1990), излиза след смъртта на вокалиста Ендрю Ууд от свръхдоза хероин.
Името на басиста е и в Темпъл Ъф Дъ Дог, еднократен трибют-проект на Стоун Госард, Майк и Джеф заедно с Крис Корнел и Мат Камерън от Саундгардън, създаден в памет на Енди Ууд. По време на записите за вокалите в “Hunger Strike” се присъединява и Еди Ведър. Едноименният албум излиза през 1991.
Стоун и Джеф издават два проекта през 80-е с пънк-гръндж бандата Грийн Ривър  преди да създадат Мадър Лав Боун.
Трий Фиш е страничен проект на Джеф Еймънт с два издадени диска - „Three Fish” (1996) и „Quiet Table” (1999).
Джеф Еймънт намира време и да управлява фирма за графичен дизайн съвместно с брат си.
Тази есен Пърл Джем продължават работата по следващия си албум, продуциран от Брендън О‘Брайън.