10 от пиесите на ФСБ, включени в така дългоочаквания им нов албум - ФСБ. (заглавието е изписано с точка), са факт в сайта на групата - www.fsb.bg, от 11 часа днес.

Това бе обявено от самите музиканти на пресконференция в "София прес", като нейното начало съвпадна с часа, в който техните почитатели могат да слушат не само новите изпълнения на своите любимци, но и цялата им дискография онлайн.

"Да - подаряваме им дългогодишния си труд и талант, тъй като новият ни албум е направен преди всичко заради тях. Но и за нас самите, де. Ние имаме най-ценното – нашата музика, затова искаме да ви я подарим и тя да достигне до всички- и тези, които ни харесват, и тези, които не са ни почитатели", обърна се Румен Бояджиев към журналистите.

"Безвъзмездно" бе най-често използваната дума от страна на рокаджиите по време на срещата им с представителите на медиите.    

"Беше ни трудно 20 години. Мислихме си, че папката "ФСБ" никога да се отвори повече - чувахме се по телефоните кой какво прави, но ето, че се случи - за наша радост", обясни Бояджиев подновената помежду им магия. Въпреки големите очаквания към новата продукция обаче музикантите не успели да осигурят финанси за издаването на диска в аналагов вариант, като за музикалния пазар.

Истинската печалба за творците е удоволствието от процеса и създаването на самата музика, а не парите от продажбите, подчертаха членовете на групата.
 
"От много дълго време се боря за това да намеря помощ за реализацията на целия този проект. И ми е болно, защото през годините се наслушахме на много хора, които са ни питали: "Хайде бе, кога най-после нещо ще направите нещо? И ние най-накрая го направихме. Оказа се обаче, че удряме с глава в стената. Добре, значи удряме я, пускаме си албума, подаряваме го, щом няма друг начин", допълни Иван Лечев за 8-месечното им "ходене по мъките".

Албумът съдържа 15 прогресив и хард рок композиции. "Има достатъчно балади", поясни Лечев.

"Но без обичайния за предишните проекти инструментал", конкретизира Константин Цеков. "Според нас сме запазили нашия си стил и същевременно се движим в днешен-ден - 2010 година", каза още той.

Тандемът Бояджиев/ Цеков е в основата на всички пиеси, Иван Лечев вкарал китарите по-късно. Текстовете са на Даниела Кузманова и Живка Шопова.

А как да се тълкува точката в заглавието на албума?

Във всеки случай тя не означава край. Нека всеки слушател си го разтълкува сам за себе, след като чуе пиесите обаче, препоръчаха музикантите, но с горчивина обявиха, че това според тях е "точката на тяхното недоволство". Въпреки всичко, "в албума има много слънце, ведро настроение и позитивни емоции", по определението на Лечев.

Членовете на ФСБ не скриха желанието си да изнесат няколко концерта из страната, а през 2011 да свирят в Античния театър в Пловдив заедно с Пловдивската филхармония, обявиха и своето намерение изявите да бъдат документирани за DVD.

Обиколката им из България ще бъде през ноември най-вероятно, съобщи Косьо.   

Софийската презентация на новия материал ще се състои в Sofia Live Club на 20 май. "Ще е надвечер", довери за MySound.bg Живка Шопова. В същия ден от 21.30 там е обявено: Acid Folk Collective, показа поглед към афиша на популярния столичен клуб.

"Не си мислете само, че ще свирим, тогава просто ще посрещнем нашите почитатели - да ни видят, че сме живи", каза с присъщия си хаплив хумор Цеков.

Днешният състав на формацията е: Румен Бояджиев (вокал, синтезатори, синти бас, ударни, перкусии, програмираме), Константин Цеков (вокал, пиано, орган, кийборд) и Иван Лечев (китара, цигулка).

Музикантите посветиха новите пиеси на българската култура изобщо.

Ако не броим преиздадената им дискография, последният албум на групата - "ФСБ", е от 1989 година.