Дебютният албум на инди бандата Atlas Genius - "When It Was Now", ще излезе официално в каталога на Warner Bros. Records на 19 февруари.
 
Австралийската формация, която беше на турне из Щатите с групи като Silversun Pickups, Wolf Gang и Animal Kingdom и постави края на обиколката с напълно разпродадено хедлайнърско шоу в Troubadour, Лос Анджелис, на 11 декември 2012, нашумя с парчето "Trojans". Премиерата му бе в програмата Morning Becomes Eclectic на радио KCRW, а американския си телевизионен дебют групарите направиха в шоуто Jimmy Kimmel Live.

Бандата е композирала, записала и продуцирала материала за диска в собственото си студио в своя роден град Аделейд, Австралия. Записът е смесен от Michael Brauer в Electric Lady Studios в Ню Йорк.

Веднага щом построяват студиото, първата песен, която музикантите завършват, е "Trojans". Няколко седмици по-късно те качват парчето в SoundCloud, Spotify, iTunes и австралийския сайт Triple J Unearthed. След което почти забравят за него.

"Започнахме да си мислим, че музиката е въздушна кула и че всеки от нас трябва да се върне в университета, за да преследва някакви по-реалистична кариера", казва вокалистът Keith Jeffery. Но докато зубрели за последния изпит от есенната си сесия, музикалният блог Neon Gold открива "Trojans" в сайта Triple J Unearthed и написва пост, възхваляващ песента с уверението, че тя "ще заплени ума ти със своите дълбоки вокали и завладяващ припев". Проверявайки имейла на бандата за първи път от повече от месец, музикантите откриват, че пощенската им кутия буквално е препълнена с писма от фенове, звукозаписни лейбъли, букинг агенции и компании за мениджмънт от цял свят.

Atlas Genius продължили да композират и да записват нови песни в относителна изолация в тяхното студио, докато мълвата за "Trojans" се разпространила бързо из интернет пространството, като благодарение на подкрепата на блога, песента застава под № 1 в Hype Machine и в чарта Emerging Artist на We Are Hunted. SiriusXM Alt Nation открива парчето във въпросния блог и започва да го върти."Trojan" прекарва цели четири седмици  като най-исканото парче в генерирания от слушателите списък с желания в началото на 2012. Песента започва да се продава по над 1000 копия на седмица в САЩ и скоро регистрира 45 хиляди сваляния – и всичко това без грам усилия за реклама от страна на все още неподписала с никой лейбъл банда.

Atlas Genius стават артисти на Warner Bros. Records през пролетта на 2012 и  издават EP-то "Through The Glass" през юни, включващо освен "Trojans", и песните "Back Seat" и "Symptoms". Бандата пусна ремикси и на трите песни на своята страница в SoundCloud, включително ремикси на Lenno, Goldroom, Xaphoon Jones (от Chiddy Bang), Aislyn (от Passion Pit), Wild Cub и Fred Falke. Всеки един от тях влиза в класацията на Hype Machine, като Lenno застава на №1, а тези на Goldroom и Xaphoon влизат в Топ 5.
 
"Trojans" бавно и сигурно се превръща в истински хит, продавайки се в над 100 хиляди копия и изкачвайки се до Топ 5 в чарта Rock Radio.

Видеото е режисирано от Claire Marie Vogel.

Виж клипа тук: http://www.youtube.com/watch?v=Sd2yr12abg8.

Албумът "When It Was Now" на Atlas Genius ще бъде на музикалния пазар у нас от "Орфей Мюзик", изключителен лицензиант на Warner Music International.

Повече информация за Atlas Genius - на:
 
http://www.atlasgenius.com/
http://www.facebook.com/AtlasGenius
http://www.youtube.com/user/atlasgenius
https://twitter.com/#!/atlasgenius/