Легендарният американски звукозаписен продуцент Стив Албини (Steve Albini) почина от инфаркт на 61-годишна възраст, съобщиха световните агенции, цитирайки тъжната новина от неговото студио Electrical Audio в Чикаго.

Предстои да бъдат обявени подробности за обстоятелствата около смъртта.

Стив е работил с Pixies ("Surfer Rosa"), Пи Джей Харви ("Is This Desire", "Rid Of Me"),  "Walking Into Clarksdale" - единствения съвместен албум на членовете на Led Zeppelin - Джими Пейдж и Робърт Плант, Slint, Mogwai, Manic Street Preachers, The Cribs и много други.

Безспорно, покойният е най-популярен като човека зад албума "In Utero" на Nirvana (Нирвана). Официалната му премиера е на 14 септември 1995 година в каталога на Geffen по специална договорка на компанията "Съб Поп" на плоча, касета и компактдиск. Преиздаден от "Мобайл Фиделити Саун Лаб" през януари 1997 г. на 24-каратов златен компактдиск и като висококачествен винил. През ноември 1998 г. има следващо издание като висококачествена плоча от "Симпли Вайнъл". "In Utero" е третият и последен официален студиен албум на бандата, който още през първата седмица на излизането си е включен в класацията на "Билборд", с продажби от 180 000 копия. В края на 1999 г. става платинен, а към днешна дата е сред стоте най-тиражни албуми за всички времена в САЩ. През 2003 г. се появява версия на "Юнивърсъл рекърдс", за която плоча се счита, че е оригиналният микс на Стив Албини. Според издателите става въпрос за случайно допусната грешка - твърдят, че намерението им не е било да пуснат версията на Албини.

Стив Албини свири и в собствените си групи Big Black, Rapeman и минималистичното нойз рок трио Shellac, с което гостува в България през 2008 година.

Американският пънк-хардкор герой и аудио-факир е записал името си в музикалната история с близо 2 000 албума, които е продуцирал.

С дълга история в областта на музиката "направи си сам" - като една трета от Shellac, Албини си е изкарвал прехраната, без да се обвързва с големи корпорации.

Снимка: Rachel Kay Miller/ pokernews.com