Американската хеви метъл банда Менъуор, която българските фенове чакаха дълги години, най-сетне акостира в рок столицата ни Каварна, за да закрие подобаващо тридневния "Калиакра рок фест" 2007.

Около 20 000 души изпълниха стадион "Калиакра", за да станат свидетели на вероятно най-дългото самостоятелно шоу на голяма чужда метъл банда в у нас. Кралете на метъла бяха на сцената малко повече от три часа, без големи паузи и пред непрестанно куфееща публика. Концерта откри руската банда Сикст Сенс, последвана от традиционния съпорт на Менъуор - групата Холихел с вокал Мария Бриън.

Хедлайнърите на вечерта и на феста откриха с едноименното "Manowar" от първия си албум "Battle Hymns" (1982), продължиха с "Brothers Оf Metal" и изпълниха хитове от всичките си досегашни издания, както бяха обещали предварително.

По средата на концерта на сцената излезе фен, който свири заедно с групата и накрая си тръгна с една от китарите на "Карл Лоугън Менъуор"), която му бе дадена като подарък. В края на шоуто вокалистът Eрик Адамс изпя българския химн в метъл аранжимент - един безпрецедентен жест за родните фенове. "Мила Родино" е най-фантастичният химн на света", каза на пресконференцията преди концерта басистът Джоуи ДиМайо. "България е много специална страна за Менъуор", сподели още той и добави, че кметът на Каварна Цонко Цонков вече е митологична фигура. "Той е първият метъл кмет и ще намери място в песните ни", зарече се басистът.

Преди да се оттеглят, което стана около 2 след полунощ, Менъуор изпълниха "Black Wind, Fire And Steel", а след това на запис прозвуча и "The Crown And The Ring", с която по традиция завършва всеки концерт на групата. Грандиозното шоу на метъл легендите беше заснето с няколко камери. Материалът "ще бъде превърнат в DVD "Live In Bulgaria", обяви вокалистът Ерик Адамс.

Следващият голям концерт в Каварна е на екс-фронтмена на Лед Цепелин Робърт Плант, който ще се представи със собствен бенд на на 6 юли.

Галерия със снимки от концерта на Менъуор може да видите тук - [URL http://gallery.club.bg/9487/] [IMG 956410406623.jpg center]