Мятането на глава на метъл концерт е опасно за здравето. Учени от университета в Сидни твърдят, че обичайният дет метъл ритъм от 146 такта в минута или повече, комбиниран с мятането на глава в дъги от поне 45 градуса би могло да причини "леки наранявания на главата и врата", съобщават в "Нетинфо".

"Предупреждение: Мятането на главата под звуците на Металика, Моторхед или Мегадет може да е опасно за вашето здраве", пише "АФП".

Твърдението се позовава на първото по рода си изследване на "танцовия стил", при който почитателите на хеви метъл музиката размятат главите си нагоре-надолу в такт с бързия яростен ритъм.

За целите на изследването учените от университета в Сидни Деклън Патън и Андрю Макинтош посещавали хард рок и хеви метъл концерти, за да изучат техниките на мятането на глава. След това разработили биомеханичен анализ и създали "теоретичен модел на мятането на глава". Според него "мятането като заек, ударен от електрошок" може да причини ефект, подобен на камшичния удар.

Редица почти забавни факти също подкрепят теорията на учените. През 2005 китаристът на Евънесънс Тери Балсамо припаднал и лекарите вярват, че причината е мятането на главата.

Какво е решението? "Феновете на метъл музиката биха могли да носят медицинска яка на врата, когато "танцуват"... или да преминат към по-лек стил, като музиката на Майкъл Болтън, Селин Дион или Ричард Клайдерман", шегуват се Патън и Макинтош.

Учените предлагат и нагледен пример какви движения трябва да се избягват. Те прилагат своя "теоретичен модел на мятането на глава" към известния епизод с анимационните герои Бийвъс и Бъдхед, които танцуват на песента "I Wanna Be Sedated" на Рамоунс.