Музикалният свят отдаде почит на барабаниста на Фу Файтърс Тейлър Хоукинс, който почина на 50-годишна възраст на 25 март. 

Новината бе съобщена от неговите колеги от групата, която е на турне в Латинска Америка, а във фаталната вечер имаше обявен концерт в колумбийската столица Богота.

Покойният беше наречен от мастития фронтмен на бандата Дейв Грол "най-добрият барабанист, който е виждал някога". "С Тейлър се уважаваме на професионално ниво - и двамата сме барабанисти. Позволявам му да ми подхвърля предложения, защото е страхотен в аранжирането на музика. Винаги разглежда едно парче под лупа - май го е прихванал от прекомерно слушане на Куин", казва Грол. "В началото ми беше трудно да намеря мястото си в групата", ще признае Тейлър години по-късно. Едни от най-големите имена в рока го почетоха след новината за смъртта му. Ози Осбърн го определи като "невероятен музикант". Съболезнования изрази и Мик Джагър от Ролинг Стоунс. Почит отдадоха и колегите барабанисти Ринго Стар (Битълс), Роджър Тейлър (Куин), Ларс Улрих (Металика) и други.

Специализираното британско списание "Ритъм" посочи Тейлър Хоукинс за "най-добър рок барабанист" през 2005 година.

Той се присъединява към Фу Файтърс през 1997 г., след като е свирил със Сас Джордан и в калифорнийската банда Силвия. Фу Файтърс, която е носител на 12 награди "Грами", е основана от Дейв Грол (вокали/китара), придобил известност като дръмър на емблематичната Нирвана.

Преди това Хоукинс е в най-успешното турне на канадската певица Аланис Морисет. Миналата година заедно с китариста Дейв Наваро и басиста Крис Чейни (Джейн‘с Адикшън) сформира супергрупата NHC, в която пее и свири на барабани. Албумът им се очаква да излезе тази година. Хоукинс участва и във формациите The Birds Of Satan и Chevy Metal.  Със соловия си проект Taylor Hawkins And The Coattail Riders пусна три диска - едноименният през 2006 г., "Red Light Fever" (2010) и "Get The Money"(2019).

В съобщението на бандата за кончината на музиканта не се посочва причина за смъртта му. Според колумбийските разследващи обаче че в кръвта на Хоукинс са открити следи от марихуана, опиоиди и други наркотици. Не се уточнява дали именно дрогата е причина за смъртта му.

Тейлър оставя съпругата си Алисън Уилямс, за която се ожени през 2005 година, и три деца - Оливър Шейн, Анабел и Евърлей.

На снимката: Импровизиран мемориал пред х-л "Каса Медина" в Богота/ЕПА/БГНЕС