Корифеят Нийл Йънг (Neil Young) заема особено място в програмата на 14-я Международен "София Филм Фест" 2010.

Лентата на режисьора Джонатан Деми - "Neil Young Trunk Show", е в раздела "Киното днес - големите майстори".

82-минутната продукция (цветна, Холандия-САЩ-Канада) ще бъде излъчена в столичния "Дом на киното" (23.00 ч. на 20 март, 22.15 ч. на 23 март,  21.00 ч. на 25 март).

Главни герои са самият музикант и членовете на бандата му - Крейзи Хорс, Ралф Молина, Бен Кийт, Рик Росас и Пеги Йънг, а и Антъни Крофърд, Ерик Джонсън и Кари Кемп. Спонтанният и почти необработен филм е заснет по време на два концерта на Нийл и формацията му в залата "Тауър" в Ъпър Дарби, щата Пенсилвания, по време на турнето "Chrome Dreams II" (2009).

Режисьорът определя творбата си като реакция на "Neil Young: Heart Of Gold" (2006) - предишното му документално заглавие, посветено на именития канадски музикант, китарист и композитор. Докато изпълнението в "Раймън Аудиториъм" в Нешвил е направено специално да бъде заснето, всичко в "Neil Young Trunk Show" е импровизирано.     

Горещите кадри предлагат на зрителите интимно-личен портрет на музиканта.

Оператор е Деклан Куин, а продуценти - Бърнард Шейки и Елиът Рабиновиц.

Мнозина музикални спецове твърдят, че Нийл Йънг е от основоположниците и на гръндж направлението. Със сигурност обаче е сред неговите вдъхновители. Алис Ин Чейнс (Alice In Chains), Саундгардън (Soundgarden) и Мъдхъни признават, че той е от артистите, оказали "тотално въздействие" върху творчеството и мотивацията им да започват да се занимават с музика изобщо, според признанието на китариста на Алис Ин Чейнс - Джери Кантрел, например.

Нийл записа с Пърл Джем (Pearl Jam) като съпровождащ бенд албума "Mirror Ball" (1995).

Сред филмите, наредили Джонатан Деми сред големите майстори, са "Мълчанието на агнетата", "Филаделфия", "Манджурският кандидат", "Рейчъл се омъжва" и други.