Roadrunner Records анонсира подписването на договор с норвежката хардрок пънк/ блек метъл банда Kvelertak.

Нейният втори албум - "Meir" ("More", в превод на английски), който е  продуциран от китариста на Converge - Kurt Ballou, се очаква официално на музикалния пазар на 26 март. Пилотният сингъл - "Bruane Brenn", вече получи одобрението на критиката от няколко издания, включително Stereogum, което екзалтирано заявява: "Това е тотален заряд от рифове, адреналин и китарни сола и за своите четири минути, получаваш пет десетилетия рок-ен-рол, компресирани в един внушителен спийдбол хит".  Сингълът ще бъде достъпен в iTunes от 5 февруари, а ще може да бъде свален и моментално, когато бъде направена предварителна поръчка на диска. Ексклузивен комплект, включващ CD и тениска, също ще бъде наличен на тази дата на уебсайта на Roadrunner Records. За разлика от повечето тежки банди, Kvelertak пеят на своя роден език, добавяйки по този начин още повече натюрел към уникалния си звук.

"Всяко десетилетие хард рок и хеви метъл музиката получава заслужен ритник в задника. Kvelertak е банда, която прави точно това. Тези момчета ни напомнят, че рокът трябва наистина да въздейства. Roadrunner е горд да представи Kvelertak на света за едно музикално пробуждане. Ако тази банда не накара сърцето ви да препуска, тогава значи изобщо нямате такова", казва Dave Rath, старши вицепрезидент на A&R в Roadrunner Records.

Еуфорично приетият едноименен дебютен на Kvelertak от 2011 бе обявен за метъл пробив на артист за годината на iTunes за САЩ същата година. LA Weekly нареди вокалиста Erland Hjelvik на N2 в своя списък с Топ 10 метъл фронтмени (включително и фронтдами) под 30 години. 

Отвъд океана бандата се радва на множество отличия. Първият диск на Kvelertak беше обявен за най-добър норвежки дебют на всички времена от авторитетния норвежки музикален журналист Asbjørn Slettemark, Metal Hammer - Германия, удостои бандата с признанието за най-добър дебютен албум, а за най-добър нов артист и най-добър рок албум пък бяха отличията за групата от Spellemannprisen (норвежкия еквивалент на Grammy) и още редица позитивни отзиви от страна на критиката от Metal Hammer UK и Kerrang!, което издание ги нарече "най-вълнуващата нова банда на планетата".

От щурмуването на фестивала SXSW през 2011 до личната покана от Mastodon да свирят с тях в Берген, Норвегия, до това Dave Grohl (Дейв Грол) да ги удостои с техните първи златни дискове на разпродаденото шоу в Telenor Arena, най-голямата закрита зала в Норвегия, за Kvelertak, или "chokehold", както се превежда името на групата на английски, това е само началото.

Kvelertak са Erlend Hjelvik (вокали), Vidar Landa (китари), Bjarte Lund Rolland (китари), Maciek Ofstad (китари), Marvin Nygaard (бас) и Kjetil Gjermundrød (барабани).

Албумът "Meir" ще бъде на музикалния пазар у нас чрез "Орфей Мюзик", изключителен лицензиант на Warner Music International.

Повече информация - на:

https://www.facebook.com/Kvelertak
https://twitter.com/Kvelertak 
www.roadrunnerrecords.com