Пит Дохърти (Pete Doherty) е готов със соловия си дебют, информира “NME”.

Grace/Wastelands” ще се появи официално на музикалния пазар на 9 март. Първият сингъл от 12-е парчета е „Last Of The English Roses”. Парчето, чиято презентация в ефира е на 2 март,  много прилича по саунд на Горилаз, произнесоха се капацитетите на Острова. Иначе Пит бе обещал „по-акустични изпълнения”.

В материала обаче не фигурира песента “The Lost Of Art Murder”, с която фронтменът на Бейбишамбълс (Babyshambles) анонсира през 2007, че работи по индивидуален проект. Няма го и огласеният дует с  Майк Скинър. Двамата се представиха заедно в “Prangin’ Out” (от албума на Дъ СтрийтсThe Hardest Way To Make An Easy Living” (2006).

В продуцентското кресло е Стивън Стрийт, известен както от работата си с Блър и Кайзер Чийфс, така и заради втория диск на Бейбишамбълс  - “Shotter’s Nation ”(2007).   

В албума – наравно с Пит, във всички парчета (без едно, "Broken Love Song"), се подвизава китарната пушка на Блър (Blur) – Греъм Коксън. Останалите около вокалиста са групарите от Бейбишамбълс: Мик Уитнъл (китара), Дрю Маконън (бас) и Фил (барабани).  

Включва се и шотландската певица Дот Алисън (екс-Уан Дъв), бивша изгора на Питър от времето преди романа му с Кейт Мос, за парчето “Sheepskin Tearaway”.

„Продължаваме работата с момчетата от групата, не е вярно, че сме разпърдели нещата”, обяснява с цветистия си език Дохърти, опровергавайки слуховете, че Бейбишамбълс са се разпаднали.

Повод за подобни твърдения, от една страна, даде появата на албум на Роузис Кингс Кесълс, където палки върти Фил.   

Бейбишамбълс пък се представиха на живо в Бристол с митичния певец на Дъ ХуРоджър Долтри, наскоро.

Пит не дава и дума да се издума още, че смята да се връща в Дъ Либъртайнс, откъдето бе натирен заради наркомански изцепки и професионална несериозност.

Антъни Росомандо от Дърти Прити Тингс пое микрофона за бандата на Карл Барат.

Последният, трети засега проект на Бейбишамбълс, е “Oh, What A Lovely Tour - Live” (2008).