При подготовка на последното издание от своята четирилогия музикантите от шведската група Therion (Tериън) се възползват, както е обичайно за тях, от текстовете на писателя Thomas Karlsson. Той е известен окултист и езотерик, основател и ръководител на ордена Dragon Rouge, изповядващ идеите за "пътя на лявата ръка" .  

В албума се предлага музикално пътешествие в миналото и ще открием връзка с предишните заглавия на именитата банда. "Sitra Ahra” (или "Другата страна" в превод от арамейски) е термин от кабалистиката, който за първи път се среща в текста на основополагащата Zohar, създадена според преданията от Shimon bar Yochai под влиянието на зороастризма. В тяхната интерпретация "другата страна" е необходим елемент от Божието творение, за да се даде възможност на човека да има свободен избор и като следствие се обуславя съществуването на злото.

В текстовете на песните се появяват персонажи от различни части в света, например пернатата змия Quetzalcoatl от преданията на олмеките, маите, толтеките, ацтеките и други народи в Централна Америка, индийската богиня Kali, шумерския бог Enki, ирландския митичен герой Cu Chulainn, син на бог Lug,Helliquin, познат и като Trivelin или Arlecchino, от италианската commedia dell’arte.

Албума "Sitra Ahra", в чийто записи участват 13 солисти, два хора и пълномащабен симфоничен оркестър, ще чуем в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" на БНР в събота, 27 октомври, след новините от 21.00 ч.