Светът на рока изгуби един от най-великите си гласове - емблематичният вокалист на шотландската хард-рок банда Nazareth Дан Маккафърти, който издъхна на 76-годишна възраст, съобщи басистът на групата Пит Агню.

Като певец на Nazareth, неповторимите вокали на Маккафърти доведоха групата до поредица от хитове през 70-те години и проправиха пътя за кариера, продължила 45 години.

"Това е най-тъжното съобщение, което някога ми се е налагало да правя. Дан почина днес в 12.40 ч. Мариян и цялото семейство загубиха един прекрасен любящ съпруг и баща, аз - най-добрия си приятел, а светът - един от най-великите певци, живели някога", написа Агню в официалната страница на състава във Фейсбук. Басистът остана единственият оригинален член в знаменитата шотландска формация.

Маккафърти основава Nazareth през 1968 г. заедно с Пит Агню, Мани Чарлтън и Даръл Суит. Групата става популярна след излизането на албума "Hair Оf Тhe Dog" през 1975 година. 

Едноименният дебютен албум на бандата, издаден през 1971 г., не успява да влезе в класациите, неговият наследник "Exercises" (1972) - също. Първият успех идва с тавата "Razamanaz" (1973), достигайки до № 11 в чарта за сингли в Обединеното кралство и пробивайки в Billboard 200 като № 157. Следващите две издания "Loud 'N' Proud" (1973) и "Rampant" (1974) се представят също така добре. Но истинският международен пробив на рокаджиите се свързва с "Hair Оf Тhe Dog" (1975), който достига Топ 20 в Billboard 200 и вкарва в на 10-о място в Hot 100 кавъра "Love Hurts" на Everly Brothers. Останалата част от изданието се превръща в крайъгълен камък на хард рока от 70-те години, особено заглавната му песен, която Guns N' Roses интерпретират в петия си студиен албум "The Spaghetti Incident" през 1993 година. Китаристът Мани Чарлтън, който почина през юли, продуцира някои от най-ранните демо записи на GNR. Въпреки че Nazareth никога повече не достигнаха успеха на "Hair Оf Тhe Dog", чиито продажби надхвърлиха два милиона, те останаха любимци на феновете на рока. Дрезгавият вокал на Маккафърти – прочутият "вълчи вой", кръстоска между Брайън Джонсън от AC/DC и Род Стюърт, е общият знаменател в музикалния каталог на групата. Музикантите не усвоиха манталитета на звезди, а останаха скромни. Обявени от критиката за второстепенна група, те се ориентираха към музикална кариера, която ги сближава с техните поклонници. Същински рокаджии без претенции и звездни фасони.

Уилям Даниел Маккафърти, роден на 14 октомври 1946 г., е в Nazareth от нейното основаване през 1968 г. до оттеглянето му от турнета с групата през 2013 г. поради задълбочаващи се здравословни проблеми.Той страдаше от белодробно заболяване, което ограничава дихателните му способности. Певецът заяви, че не е честно да продължи да излиза на сцената и да иска пари от публиката, при положение, че не може да дава 100% от себе си. В същото време настоя, Агню да продължи с името Nazareth. 23-ият албум на състава от 2014 г. – "Rock`n`Roll Telephone", беше лебедовата песен на Маккафърти с бандата. Последният му солов албум "Last Testament" беше издаден на 18 октомври 2019 година.

Формацията продължи с Карл Сентънс на фронта, който се изявява и с родната суперформация Intelligent Music Project.

Това не е първата смърт в редиците на групата - през 1999 г., докато са на турне в САЩ, от сърдечен  удар умира  барабанистът Даръл Суит. Той е заместен от сина на  Пит Агню.

Назарет:

* Започват да свирят заедно през 1968 г. в родния си Дънфърмлайн, Шотландия, като типични местни пъб звезди под името Шадетс.
* Оригиналният състав включва Дан Маккафърти (вокал), Мануел Чарлтън (китара), Пит Агню (бас) и Даръл Суит (барабани). Единствено китаристите се сменят в Назарет
* Назарет не са кръстени на родния град на Исус Христос; името им идва от първата строфа на "The Weight", голям хит на Дъ Бенд от края на 60-те.
* Едва третият им албум Razamanaz (73) вкарва два Топ 10 хита в британските класации - "Broken Down Angel" и "Bad Bad Boy". Причината е главно в новия им тогава продуцент Роджър Гловър (известен като басист на Дийп Пърпъл), който акцентира върху мелодичната линия в парчетата.
* Най-големите хитове на Назарет са кавърерсии - като "This Flight Tonight" на Джони Мичъл и особено "Love Hurts" на Евърли Брадърс.
* Най-големият международен успех на Назарет идва с албума "Hair Of The Dog" (75).
* През 1978-ма групата взима още един китарист - Зал Клеминсън,  за да "втвърди" звука. По-късно той напуска и на негово място идва Били Ранкин, който свири и на кийборди.
* През втората половина на 80-те Назарет почти се разпадат, а Дан Маккафърти работи солово.
* Завръщането на групата идва през 90-те с няколко албума, от които най-силен е "No Jive" (92).
* В началото на 90-те Назарет печелят огромна популярност и сред домакините на средна възраст заради сапунения сериал "Скарлет" с Джоан Уоли-Килмър и Тимъти Далтън - продължение на "Отнесени от вихъра", в което е включена баладата им "Love Hurts". Филмът беше излъчен и по БНТ.