Gabriel Mafa от румънската паган група Negura Bunget, познат като Negru, почина на 21 март.

Същата вечер колега на Negru Tibor сподели тъжната вест за кончината на 42-годишния музикант, който заедно с неговата формация постави Румъния на картата на световната метъл сцена.

Negru и групата му бяха не само посланик на румънската култура по света, но и нейни страстни пазители. Покойният бе не само уникален барабанист и перкусионист, но и артист, за когото детайлът бе от също толкова голямо значение, колкото и цялото.

Negru издаваше и изключителен като оформление и съдържание фензин, наречен Neguraр, припомнят почитатели.

Новината за внезапната смърт на Negru отприщи вълна от спомени на музиканти, промоутъри, приятели и фенове на музиканта и бандата му. Съжаление за огромната загуба в социалната мрежа изразиха светила като Primordial, Solstafir и много други.

Първото гостуване на Negru и Negura Bunget у нас бе през 2003, когато свириха заедно с ирландците Primordial и гърците Out Of The Lair. От тогава насетне румънците обиколиха света и винаги се връщаха за концерти и в България. Последното им гостуване в София бе на 19 юни 2016, когато на афтърпартито група и фенове споделиха от специалната домашна ракия на Gabriel

Той ще бъде запомнен от всеки, който някога е имал възможност да се срещне с него като сърцат, скромен и всеотдаен музикант и човек.

Голям поклон до земята и вечна ти памет, приятелю!

Снимка: Албена Цолова - Бета