Рон Ащън (Ron Asheton), китаристът на Дъ Стууджис (The Stooges), е намерен мъртъв вчера, 6 януари.

Музикантът, който бе на 60 години, е открит от полицаи, повикани от негов близък, който нямал контакт с него от няколко дни.

Според първоначално разпространената информация, причината за смъртта на Ащън е напълно естествена, но все още не е ясно нейното естество.

Заедно със своя брат Скот и Иги Поп, Рон основава Стууджис в Ан Арбър през 1967.

"Като музикант, Рон беше Китарен Господ, идол, който да следваш и вдъхновение за всички ни! Така ще бъде запомнен от хората, които имаха невероятния късмет да работят, да се учат и да споделят добри и лоши времена с него", след шока от смъртта, споделят колегите му.

През 2003 Ащън бе поставен на 29-то място в класацията на списание "Rolling Stone" за най-добър китарист на всички времена.

След като записват три албума в края на 60-те и началото на 70-те години, Стууджис се разделят и Иги Поп стартира успешно солова кариера.

През това време Ащън свири в банди като Ню Ордър, Ню Рейс, Дистрой Ол Монстърс и Дарк Карнивъл. През 2003 китаристът се присъединява отново към състава на първата си група и записва с тях албума "The Weirdness" (2007).

Ронълд Ащън е роден на 17 юли 1948 във Вашингтон.