Мат Робъртс (Matt Roberts) (на снимката), бивш китарист на американската рок/пост-гръндж група 3 Doors Down, почина на 38-годишна възраст.

Според бащата на музиканта - Даръл Робъртс (Darrell Roberts), той и синът му са били край Уискънсин за участие в благотворителна проява. След репетицията  се прибрали в хотела. Даръл бил събуден от полицията в неделя сутринта да бъде известен, че Мат е открит мъртъв. Даръл Робъртс разкри, че синът му е взимал предписани лекарства, а той смята, че евентуална свръхдоза от тях може да е причина за фаталния край. Официалната диагноза за смъртта не е огласена.

Мат Робъртс напусна мултиплатинената формация през май 2012 заради натоварения ѝ график, обосновавайки решението си с това, че здравето му е приоритетно. Той е съавтор на най-големия хит на 3 Doors Down - "Kryptonite" (2000), както и на други две популярни парчета от нейния репертоар - "Here Without You" и "When I’m Gone". Албумите на 3 Doors Down са продадени в над 20 милиона екземпляра по света. Групата е основана в Ескатаупа, щата Мисисипи, от Мат Робъртс, Брад Арнолд (вокали, барабани) и Тод Харел (бас) през 1996. 

Изключително млад си отиде и солокитаристът на метълкор бандата Аркитектс (Architects) - Том Сиръли (Tom Searle): той почина едва 28-годишен на 20 август, след като през последните три години водеше битка с рака. Тъжната вест бе съобщена от неговия брат близнак - Дан Сиръли (Dan Searle), който свири на барабани.

Британците бяха принудени да прекратят изявите си на европейските фестивали това лято, както и обявеното американско турне заедно с Counterparts, Sworn In и Make Them Suffer, по време на което да представят актуалния си - седми студиен, албум "All Our Gods Have Abandoned Us", чиято премиера се състоя през май. "Когато тръгнахме на европейска обиколка на 2 юни, Том не беше никак добре. Настояха да бъде хоспитализиран за лечение, но всъщност нямаше какво да направят за него и той сам се изписа два дни преди да се отправим към Германия. Такъв беше той - не искаше ракът да застане на пътя му и да го отдели от това, което обичаше. Неговите две последни изпълнения бяха на фестивалите Rock Am Ring и Rock Im Park. Те му отнеха ужасно много сили, но са двете шоута, които ние никога няма да забравим" - написа Дан във Фейсбук.

След като му откриха меланома през 2013, Том композира парчето "C.A.N.C.E.R.", включено в предишния диск на бандата - "Lost Forever // Lost Together" (2014), припомнят специализираните медии на Острова.