Членовете на Ред Хот Чили Пепърс си дават творческа почивка един от друг за година.

Това съобщи самият фронтмен - Антъни Кийдис, за сп. "Ролинг Стоун".

Според него работата по последния им диск - двойния "Stadium Arcadium" (2006), както и неговата световна презентация на живо, здраво ги е изцедила.

"Stadium Arcadium" е посветен на новооткритата любов. Всеки един от членовете на групата я е срещнал наскоро. Флий се радваше на седеммесечна тогава дъщеричка от приятелката си Франки Райдър. Чад Смит - на едногодишен син от втората си съпруга Нанси, Джон Фрушианте бе влюбен в новото си гадже Емили Кокал, певица, която участва с беквокали в парчето "Desecration Smile", дори Антъни и 19-годишната манекенка Джесика Стам говореха сериозно дали да става татко.

По-миналата година на музикалния пазар се появи още един албум на Ред Хот - "Funk Brothers In Arms", съдържащ концертен материал от бомбения им гиг на феста "Лолапалууза" (1992).

Сега Антъни Кийдис и Ко си дават почивка и не възнамеряват да се занимават с нищо, свързано с групата.

Слуховете, че Чушките се разтурят плъзнаха още в края на 2003. Тогава китаристът Джон Фрушианте, впоследствие основен композитор в "Stadium Arcaduim", обяви, че му е отесняло в бандата и ще издава през месец по един индивидуален албум. Обеща и го направи: през 2004 той извади цели 5 солови проекта - "Shadows Collide With People","The Will To Death", "Inside Of Emotions", "A Sphere In The Heart Of Silence" и "Curtains", а през 2007 изви струна в "Ataxia II", взе участие в саунда на Марс Волта и Пери Фарел. В момента записва следващ диск.

"Към днешна дата си отглеждам здравословен страх към хероина и кокаина”, признава той.

Антъни Кийдис вече се е посветил на отглеждането на 7-месечния си син, а също и на "New American Music Festival", който ще се състои в Питсбърг на 8 и 9 август. Ракънтърс и Боб Дилън са сигурни участници в него засега.

Ред Хот Чили Пепърс никога не сме говорили за маркетинг. Просто правим музика. Не знам защо е така. Може би просто след като си на сцената известно време, името ти само се превръща в марка и всеки иска да чуе музиката ти", допълва вокалистът.

Чад Смит, записан в книгата за рекордите на Гинес като дръмъра, свирил на най-голям комплект барабани – цели 308 парчета, е изкушен от джаза, чакат го изяви в Япония.

Басистът Майкъл "Флий" Балзари твърди, че в момента се чувства по-щастлив от всякога. Доскоро изгубен между харизмата на Антъни Кийдис и таланта на Джон Фрушианте, той най-после е приел титлата “един от най-талантливите съвременни басисти”. Свири редовно в библиотеката си, заедно със запис на Чарли Паркър. Да направи солов джаз албум продължава да бъде една от мечтите му.