Германската прогресив рок група RPWL се появява в края на 90-те години със звук, който издава влиянието на Pink Floyd и ранните Genesis.

С нарастването на популярността им те развиват самобитен стил и издават поредица от впечатляващи албуми, сред които "World Through My Eyes" (2005), "Beyond Man Аnd Time" (2012) и "Tales From Outer Space" (2019). Пандемията COVID-19 провокира RPWL да погледнат с други очи на проблемите в околния свят, акцентирайки на темата за престъпността. Всъщност групата има дълга история в създаването на концептуални албуми, които навлизат дълбоко в начина, по който хората взаимодействат с определени идеи.

Така е и с най-новото заглавие в тяхната дискография от март 2023 г., албумът "Crime Scene", или "Местопрестъпление", наредил се сред най-доброто в жанра за тази година. В него те ни предлагат своя поглед върху наистина мрачни теми с различни аспекти на престъпността и злото. В основата са действителни събития и персонажи, какъвто е Karl Denke, известен като "Канибалът от Мюнстерберг", за когото се смята, че е убил 42 скитници и пътници в Германия от началото на 20-ти век. Или Carl Tanzler, странен рентгенограф от 30-те години на миналия век във Флорида, който изследва младата си пациентка Elena Milagro de Hoyos. Тя обаче почива от туберкулоза и впоследствие Tanzler открадва трупа ѝ и заживява с разлагащото ѝ се тяло в продължение на седем години.

По този начин баварската група насочва вниманието ни към ранимото и извратеното, злото в доброто, насочва ни към бездните от спектъра на човешкото поведение в цялото му непредсказуемо многообразие, което понякога изглежда като странно смущаващо и убедително, ако човек се опитва да го проумее. Къде свършва любовта, къде започва манията? Може ли да се прокара граница между патологичната заблуда и педантичната, престъпна пунктуалност?  

Eто какво споделя певецът Yogi Lang, който е и копродуцент на албума: "Китаристът Kalle Waller донесе в студиото няколко идеи през 2021 г. Всичко звучеше доста по-мрачно, отколкото очаквах. Но това ми напомни концепцията за доброто и злото, която имах предвид от доста време. Какво е добро и зло, и как да стигнем до отговора? Добро ли е нещо, което може да твърдите за себе си, или е просто въпрос на късмет с вашето генетично и социално положение? Дали доброто е просто липсата на зло? Много въпроси си зададохме и по някакъв начин албумът се получи като една голяма въпросителна. Реших да разделя текстовото съдържание на албума така: едната част разглежда по-отблизо темата за доброто и злото, а другата разказва наистина тревожни, но истински криминални истории, които ни показват на какво са способни понякога човешките същества", завършва Yogi Lang.

Албумът "Crime Scene" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 17 юни, след новините от 22.00 ч.