Зимата беше дълга
Като безкрайна замръзнала песен, 
И всяка нота бе жертва
В мъртвата нощ.

Великолепието на шведската природа, в която 80% е заета от гъста растителност, вдъхновява пианиста Hans Lundin, основател на прогресив рок групата Kaipa, да ни покани на музикално пътешествие с албума "Urskog", или "Древна гора".

Вече близо 50 години Kaipa е добре познато име в музикалните среди, синоним на висока класа. Затова мнозина очакваха с интерес появата на техния 14 студиен албум, издаден през април 2022 г., в който долавяме очарованието от смяната на годишните времена. Още с първата песен те ни повеждат от студената и мрачна зима към пролетта с обещанието животът да се прероди. В заключителното изпълнение пък се сбогуваме с лятото, докато гледаме как листата падат и си припомняме спомени от летните нощи, когато слънцето отказва да залезе в северните ширини.

Hans Lundin споделя: "През лятото обикновено карам велосипед из парковете на моя роден град Uppsala (Швеция), а често предприемам и самостоятелни дълги преходи навътре сред горите. Това ми носи усещането за свобода, но е и източник на вдъхновение. Понякога имам чувството, че нотите извират от вълнистите полета, покрай които минавам, а думите падат като дъждовни капки от ясното небе. Там намирам мир и спокойствие, а любимото ми време от годината са месеците май и юни, когато природата се ражда отново и всичко разцъфтява. Мога да спра и да се разходя в гората, да слушам птиците, да си набера горски плодове.

Аз съм музикант, който прави черно-бели рисунки, докато другите изпълват всичко със цвят. Когато ми дойде идея, веднага си я скицирам в най-общ вид с някой инструмент и глас, а после я развивам. Мога да кажа, че почти никога не сядам на пианото, опитвайки се да композирам. Познавам много музиканти, те могат да седят по осем часа, опитвайки се да намерят мелодия. А при мен мелодиите идват в най-неочаквани ситуации – когато пия сутрешното си кафе или когато съм на дълга разходка с колелото, и изведнъж някакви звуци започват да извират в главата ми и се оформя мелодия. После отивам в студиото си, фиксирам акордите и мелодията, за да не ги забравя. Мога да ги оставя и да се върна една седмица по-късно, за да ги слушам отново. После тази тема може да я използвам в няколко различни вариации, или да я запазя в моята вътрешна музикална вселена – в тази "библиотека" имам неща от времето на Cliff Richard и Тhe Shadows, Eddie Cochran и Elvis Presley. Аз нямам контрол над този архив, но започна ли да работя със записаните малки мелодии, през цялото време от тази "библиотека" идват звуци - толкова естествено, все едно дишаш.

Що се отнася до албума "Urskog", обикновено започвах като се опитвах да намеря добра мелодия. Никога предварително не вземам решение за конкретна посока за нов албум. Просто се оставям на вдъхновението да ме отведе, понякога по познати пътища, а друг път в напълно нови посоки. Искам добрата мелодия да бъде центърът и ядрото на една нова песен. Може да е обикновена мелодия, която няколко пъти на ден идва в съзнанието ми. И  щом не мога да забравя този мотив, значи наистина много го харесвам.

Всъщност всичко кристализира в съвместната ни работа и това се дължи на превъзходните музиканти от Kaipa Jonas Reingold, Aleena Gibson и Patrik Lundstrom, с които работим от 2002 г., с Per Nilsson сме от 2006 г., а най-новото ни попълнение е именитият барабанист Darby Todd. Те винаги се опитват да се открояват като създават оригинална музика, вдъхновена от миналото, но гледаща към бъдещето", завършва Hans Lundin.

Сергей Шишов ще представи "Urskog" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" на БНР в събота, 16 юли, след новините от 21.00 часа.