Както обещахме, специалното тазгодишно издание на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" - "Голямото лятно четене", продължава с предложение ЛИЧНО д-р Гергана Райжекова, автор на "Невидимият рок. Алтернативната сцена в България".

Получавате уникалния шанс да се сдобиете с луксозната творба. Името на един късметлия ще бъде изтеглено на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Кой е авторът на песента "Кукла" на група Атлас?

Пишете на:ivokitsov@yahoo.com

Subject: Za igrata/The Invisible Rock

Очакваме до 21.00 часа на 24 юли, сряда.

Оставете и GSM номер за обратна връзка.

Всеки има право да участва само по веднъж.

Правилния отговор, както винаги, може да откриете в MySound.bg!

Успех на всички!*

"Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България" e дебютната книга на д-р Гергана Райжекова.

Подобен род научна книга за алтернативната сцена се появява за първи път на книжния пазар у нас и е особен принос не само в научно отношение, но и като рядък вид рок документалистика за българската сцена и нейните особености. Нейният автор е изследовател на рока в България и учен-теренист, антрополог, музикант и музикален журналист като книгата е задълбочено изследване и анализ на алтернативната музикална сцена и представлява докторската ѝ дисертация, която тя успешно защитава през 2017 г. в СУ "Св. Климент Охридски".

"Невидимият рок" е базирана на над 70 интервюта с представители на музикалната рок сцена в България и включва седем пълни интервюта с представители на същата тази сцена и гледната им точка за състоянието, развитието и проблеми на родната алтернативна сцена. Именно събраните интервюта са един от най-ценните приноси в книгата и представляват снимка на сцената през годините, където натежава именно въпросът защо рокът понастоящем е невидим? Главни действащи лица са Николай Костиков, ивент мениджър, Явор Ганчев, собственик на музикален магазин, Елена Пенева, РR и музикант, Емил Братанов, дългогодишен музикален журналист, Драго Балджиев, музикант и бивш помощник-управител в клуб, Тони Арнаудов, музикант и мениджър на младежки банди, и Мартин Михайлов, мениджър и управител на клубове.

Авторитетното издание съдържа още два предговора, 13 глави, 7 интервюта, пълна библиография, откъси от рецензии на журито, както и списък с всички 70 интервюирани представители от музикалната сцена и наброява общо 530 страници. Шрифтът Adys, използван в книгата, е специално разработен за дислексици, а поместените ценни фотографии са дело на Нели Недева-Воева, като много алтернативни групи също подпомагат със снимков материал изданието.

Ето какво пише Емил Братанов за книгата в OFFNews:

"... И преди 25 г., и днес, и след още четвърт век, БГ трашметъл не е пускан, ала и едва ли ще зазвучи по отечествените радиостанции и телевизии. Пък от опита ни с рок-възраждането от края на 80-те на миналия век – той също е алтернатива на официозната сцена тук...

Щом във Факултета по журналистика и масови комуникации вече се пишат такива трудове като изследването на Гергана Райжекова за алтернативната музика и сцена на България, очевидно новото време е повяло и в академичните среди. Научих, че има и тема за самия хевиметъл по света и у нас, която друга млада дама подготвя. А и (не е нескромност, ето място да съобщя как "цветята от края на 80-те" може да се сдобият и с вестникарски архивен каталог) собствената ми докторантура изследва оставените следи от българския рок "черно на бяло" в хартиените медии от времето на Прехода (87-ма – 93-та): понеже, по мое мнение, за да се качи история в интернет, тя трябва да съществува в своите си реални публикации и някой да ги изрови и подреди.

Специално мен, това ме радва и ентусиазира, защото вече ми стана ясно, че на пръсти се броят старанията да се разгледа рокът наш – за разлика от "дисекциите" на поп музиката, фолклора, влиянието им, корените или технологията на създаване и социализиране в нашенската общокултурна среда".

Повече за "Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България" - на: http://www.rayzhekova.com

*Предоставената лична информация е защитена и ще бъде използвана само за нужната идентификация на спечелилите, без да бъде предоставяна на трети лица, като ще се съхранява при необходимите условия за конфиденциалност.