След тежко заболяване, Стив Харуел - един от основателите и дългогодишен фронтмен на американската група Smash Mouth, почина в дома си в Бойз, Айдахо, на едва 56-годишна възраст.

По-рано тази седмица бе обявено, че Харуел е на смъртно легло в хоспис в последна фаза на чернодробна недостатъчност под грижите на своята годеница и на наети служители. Новината за смъртта му бе обявена от мениджъра на групата Робърт Хейс. Онзи ден сайтът Ти Ем Зи съобщи, че музикантът е бил преместен от хосписа в дома си. Американските медии припомнят, че покойният е страдал от кардиомиопатия и енцефалопатия на Вернике (Wernicke) (неврологично заболяване, характеризиращо се с три основни клинични симптома: объркване, неспособност за координиране на произволно движение (атаксия) и очни аномалии - б.р.), имал е проблеми още със сърцето и паметта. До последно той е получавал грижи в дома си. Починал е "заобиколен от семейството и приятелите си".

"Емблематичният глас на Стив е един от най-разпознаваемите от неговото поколение - се казва в изявление на Робърт Хейс, цитирано от CNN - Харуел беше истински американски оригинал. По-велик от живота герой, който се изстреля в небето и изгоря като римска свещ. Той трябва да бъде запомнен с неговия непоколебим фокус и страстна решимост да достигне върховете на музиката. И фактът, че постигна тази почти невъзможна цел с много ограничен музикален опит, прави постиженията му още по-забележителни. Неговите единствени инструменти бяха неудържимият му чар и харизма, неговата безстрашна безразсъдна амбиция и неговите кахони с кралски размер. Стив живя 100 процента пълноценен живот. Горя ярко във вселената, преди да изгори". "Лека нощ, Heevo Veev. Почивай в мир и знай, че си се прицелил в звездите и магически си улучил целта си", пишат музикантите от бившата му банда, според които една от причините за постоянно влошаващото се негово физическо и психическо здраве били злоупотребите му с алкохол и наркотични вещества.    

Харуел беше отстранен от групата през 2021 година поради проблеми с физическото и психическото здраве след концерт в северната част на щата Ню Йорк, при който той, видимо не на себе си, беше заснет да   обижда публиката и да ѝ крещи. Smash Mouth представиха новия си певец Зак Гууд (Zach Goode) през пролетта. Последният албум на Smash Mouth със Стив (а и засега) е "Magic (2012). "Никога не правим нищо традиционно - призна Харуел през 1999 година - Никога не минаваме през главния вход. Винаги е задната врата, или отворен прозорец, или нещо подобно, за да се пуснат нашите неща". Бандата е продала над 10 милиона копия от албумите си в световен мащаб. 

Групата придоби популярност с "All Star" - мегахит от саундтрака към анимационния филм "Шрек" (номинация за най-добро вокално изпълнение за "Грами" през 2001 г.), "Walkin' Оn the Sun" и якия кавър на Уор "Why Can't We Be Friends", включени в дебютния албум "Fush Yu Mang", "Can't Get Enough Оf You Baby", както и версията по песента на The Monkees "I'm А Believer". Според списание Rolling Stone "All Star" е песен, която "необяснимо хипнотизира света в продължение на 20 години". Видеоклиповете много помогнаха на състава да влезе в повечето класации и донесоха на квартета от Сан Хосе платинено признание. Самият Харуел предпочита втория албум "Astro Lounge" (1999) пред дебюта: "Песните са по-разпръснати, по-малко бързи и яростни", обясни той пред списанието през 1999 година. "Неговият отличителен, дрезгав рап глас беше незабавно разпознат и няколко от парчетата на Smash Mouth се превърнаха във вайръл сензации, коментира музикалната медия. Харуел положи големи усилия, за да увеличи ранната слава на групата – лично разнесе "Astro Lounge" на радиостанции в цялата страна, за да го пуснат в ефира.

Стивън Скот Харуел е роден в Санта Клара, Калифорния, на 9 януари 1967 г. Започва своята музикална кариера в рап групата F.O.S. (Freedom Оf Speech), която базира звука си на тежките бийтове ала Chuck D и Public Enemy. Smash Mouth е основана в Сан Хосе през 1994 г., след като Еф Оу Ес се разпада. Стив и неговият приятел Кевин Колман (барабани)  започват да се подвизават в различни клубчета и да свирят, макар че не е много ясно точно в какъв стил. Скоро към тях се присъединяват Грег Кемп (китари) и Пол Де Лайсъл (бас), които също наскоро са минали на свободна практика. За име си избират термин, използван от спортния коментатор Майк Дитка - "smash mouth football", и започват да градят кариера.

Покрай два демозаписа, които се радват на относителен успех по местните радиостанции, Smash Mouth попадат на летен фестивал заедно с Ноу Даут и Бек. Това ги навява на мисълта, че не би било зле да запишат и албум. Почти на шега Стив предлага готовия материал на Interscope Records, а от там го харесват и договорът е подписан. "Walkin' On The Sun" бързо се превръща в хит и достига до върховете на класациите на не едно радио по света. Смесицата от поп, рок, леко загатнати рап елементи, малко ска, прото-пънк и веселяшко отношение към всичко жъне успех. Smash Mouth поемат на турнета с Шугър Рей, Търд Ай Блайнд и Блър. "Astro Lounge" стана тройноплатинен.

Освен като певец, покойният се изявяваше като пианист и кийбордист.

Снимка: Фейсбук