Екстремната сцена на Гърция ври и кипи и от нея излизат не една и две банди, които - къде скоропостижно, къде след години "копаeне" в ъндърграунда, пробиват и името им става популярно по цял свят.

Това обаче си го знаем. Южната ни съседка е в извънредна ситуация сега, но дали това ще ги спре…

Въпреки кризата и напълно обективния сериозен проблем за всеки гражданин на Гърция ограничението за теглене на не повече от 60 евро на ден, организаторите от Krisis Production като че напук решиха - каквото и да им струва, да направят концертите, които са анонсирали.

И ето ни - пак сме в Солун, само ден след референдума и положението не изглежда да се е променило отпреди. Както сме говорили с тях още при предишната ни среща, при която българска банда отива на аудиенция в култовия клуб Eightball, за да представи нашата сцена като подкрепи големи имена в любимия ни подземен , и този път група от България ще забие на концерта. Този път ще се удряме гордо в гърдите, но без да крещим "Булгар! Булгар!", докато гледаме плевенските грайнд ветерани Corpse - една от съпорт бандите за концерта на американската легенда Terrorizer – и по-точно Terrorizer L.A (историята с това L.A. ви обяснихме в анонса са събитието).

След едночасово отлагане на началото на това, което ще бъде квалифицирано като един от концертите – кандидати за най-силните за сцената през 2015 събития, на сцената скача шайката Free Fall. Стари мои солунски познайници, които леко са се отклонили от дет - ен-рол звученето след промени в състава. Гледам ги за трети път и все ми се струва, че всеки път се стараят все повече. Харесвам ги. Приготвят нов албум и когато свирят една нова песен, която ще е част от него, я посещават на нашия общ приятел Nickolas, който ни напусна наскоро и който със сигурност щеше да е тук с нас тази вечер, но уви… Моментът е доста емоционален, когато вокалистът казва: "Дано си добре, където и да си, приятелю". Дано…

В клуба Eightball е прохладно и най-малкото заради това се чудя защо част от феновете все още висят навън, където чувството е като че ли си цаца в тиган. По времето, когато Corpse са готови да забият, повечето вече са влезли и са вперили любопитни погледи към сцената. Това - в погледите им от любопитство, бързо преминава в одобрение още след втория откат. Скоро плъзва и ентусиазъм за мош пит, за въздушни китари и гриндажи и всичките там прийоми, с които си служим ние, метълите, за да се кефим, да покажем подкрепа.

Нямам идея колко от гърците са проверили кои са Corpse, когато бандата бе обявена като съпорт за концерта; колко от тях са разбрали, че нашите тръгват през 1989, но то се усеща - носят онзи олдскуул полъх и маниер, който запознатите трудно биха сбъркали. Надушва ги и басистът на Terrorizer L.A., до когото се озовавам, застъпвайки на смяна зад мърч щанда. "Еха-а-а, готини са! Стара банда са, нали?", стари кучета - точно като мен, допълва и вдига наздравица със студената бира, която му подавам в бързината (мерси, Митак!) с поздрав на гръцки "Я мас!". Става му още по-интересно, когато му обяснявам, че всъщност не сме местни, кога са създадени и т.н. Малко по-рано едно голямо знаме с логото на Corpse в публиката, опънато от Борето и Митака (мерси и бравос, пичове!), е дало кураж на нашите момчета. Няма колебание или пози – четиримата са спокойни и, въпреки силното вълнение, което, предполагам, ги налазва като се сетят с кого делят сцена тази вечер, смачкват със стегнат сет.

В него са включили парчета от единствения си за 25 години дългосвирещ албум "Mortal Terror" (1996) и от появилото се миналата година EP "Underground" и обичайния кавър на Brujeria и още нещо... Хубаво е, че и новата "Still Alive" следва линията на това, което са Corpse, а и се приема лесно от тренираното, вече кървящо ухо.

Когато димът обзема сцената, потънала в тежки червени светлини, е ред на Mass Infection. Те също почитат паметта на Nick… Името му говори много на всички присъстващи и както се натъжаваме от липсата му, така и ни става по-леко да усетим, че той е в мислите на всички ни. Mass Infection е една от силно амбициозните гръцки банди. И, както потокът на групи е огромен, така времето, феновете и самата сцена правят своя естествен подбор и ето ги, създадени през 2013, Mass Infection изкачват стълбицата и, подобно на Dead Congregation, вече обиколиха бруталните европейски фестивали, трупат точки от позитивни ревюта в световната специализирана преса и получават най-ценнотото - уважение и верни фенове, които примират от кеф, докато George надава нечовешки класически дет метъл ревове. А свиренето им – остави се, млади момчета са, а сякаш 20 години са се упражнявали на инструментите си. Техният техникъл дет метъл (от класа) е добре познат и приет и тук, както и, без преувеличение, по цял свят. Последният им засега албум "For I Am Genocide", който излезе чрез щатския лейбъл Comatose Music, впечатли дори и песимистите, които винаги са готови да твърдят, че няма какво интересно да се чуе в този стил. Правят го и сега – заковават вниманието ни със супертехнични китари като формула от висшата математика, ултабас битове и добре балансиран звук. И, докато ние се чувстваме издухани от шоуто им, Geroge явно е повече от перфекционист, защото намира какви забележки да отправи сам към себе си и момчетата от бандата, когато говорим след сета им. Но какво да ви кажа – вероятно така трябва да вижда и чува нещата човек, който е част от екипа на клуба като - най-общо казано, технически съпорт и стейджхенд…

Вероятно се сещате коя банда е следваща в програмата и колко още по-нагоре скача настроението…  Да, легендарните Terrorizer от САЩ, които на това кратко извънредно европейско турне свирят под името Terrorizer L.A. В този неин състав няма да видим един от най-откачените барабанисти в метъла - Pete Sandoval, който е прочут терорайзър… Това не е "онзи" формат на Terrorizer. В TerrorizerL.A. свирят: Oscar Garcia – вокали, Leondel Muerte – китара, Cosmo Reveles – бас и Mike Caffell– барабани.  Rick Cortez - втората китара, обаче отсъства тази вечер.
То е ясно, че няма да видим и друга емблематична фигура, която свързваме с името на Terrorizer, но няма как да не го спомена – та, няма да видим и Jesse Pintado(Terrorizer, Napalm Death, Lock Up, Brujeria) - R.I.P.!, който всъщност пусна в обръщение термина грайндкор, и след 6 дена - на 12 юли, щеше да празнува своя 46-и рожден ден, ако не си беше отишъл без време през 2006…

Nick е споменат два пъти в сета на американците, посвещават му шоуто два пъти. И ние ти посвещаваме и това, и всяко следващо шоу, Nick...

Terrorizer са създадени през 1987 и извървяват пътя както всяка банда от 80-те, за да достигнат култов и як статус в днешно време. Между другото, на един артист винаги му е трудно, а на ъндърграунд героя е хубаво, когато му е трудно. И така е добре, защото това е истинският начин да бъдеш и да останеш себе си. Ако си изминал пътя, на който можеш да застанеш и да познаеш себе си 30 години назад, значи тогава си се справил.

Така е с Corpse. Свирят с чиста съвест песни от албума, който ги е представял преди 26 години, също както им пасва и днес. Така е и с Terrorizer L.A., които удрят "World Downfall" (1989) - емблематичния албум с оригиналния вокалист Oscar Garcia. Всъщност Terrorizer L.A. се събират за концерт в чест на Jesse – бащата на грайнда, за честване на рождения му ден миналата година…

Празнуваме дългия живот на това, което ни завеща – грайндкора. И как по-автентично да бъде от това да го правим с лицето Oscar Garcia. Не е трудно да се види, че е тотален маниак. Не е реално как ни връщат в онова велико време за грайнд и детметъла, Eigthball е толкова подходящо за този ритуал място, защото и той е напоен с история. Шоуто на Terrorizer L.A. е поглъщащо, настръхваш, а после те облива топла вълна. Истинско и като извадено консерва – дълготрайна и запазваща всички вкусови достойнства на манджата.

Всъщност истинското изкуство няма срок на давност.

Затова и ще пребъде. Снимки - в секцията "Галерия".