Популярната нидерландска симфоник метъл група Epica започва подготовката на своя седми студиен албум "The Holographic Principle", или "Холографският принцип" (обложката на снимката), веднага след успешните си турнета в Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка.

Работят близо година и в резултат композират 27 песни, 18 от тях записват, като за компактдиска избират 12, а другите 6 оставят за следващо издание.    

Певицата Simone Simons споделя: "Предишният ни албум "The Quantum Enigma" беше много добре приет, затова следващият трябваше да е още по-въздействащ. И направихме всичко по-голямо от преди – с по-голям оркестър и с по-голям хор. Включихме и много повече музикални инструменти – истински, живи. Що се отнася до пеенето, дадох всичко, на което съм способна, и съм много доволна от това. Тук самите песни изискват много вариации във вокалния стил. И трябваше да пея в оперна, рок и поп стилистика, а в баладите исках да звучи завладяващо мек глас. И, да, наложи се да взема и няколко по-високи ноти.

Стремежът ни бе да постигнем всичко в баланс. По душа ние сме метъл група, която обаче притежава симфонична нагласа, затова оркестърът и хорът са като седмият и осмият член на Epica, и това е нещо, на което винаги държим. Специално обръщаме внимание на оркестровите и хоровите пасажи, правим ги да са привлекателни и за широката аудитория. В албума освен че имаме закачливи мелодии, ние също така държахме да има няколко наистина груби вокални линии. Работихме много, за да направим албума по-малко предсказуем."

В "Холографският принцип" Epica отново се спира на тематика от авангардните за съвременната физика изследвания. Идеята този път е, че ние живеем във вселена, която е дигитално генерирана холограма. Лидерът на групата Mark Jansen коментира концепцията на албума: "The Holographic Principle" се занимава с близкото бъдеще, в което виртуалната реалност вече е даденост и позволява на хората да създават свои собствени виртуални светове, които не може да бъдат разграничени от "реалността такава, каквато я познаваме". Така се повдига въпросът дали настоящата ни реалност не е виртуална реалност, сама по себе си холограма. Това пък от своя страна предполага съществуването на по-висша реалност, до която в момента нямаме достъп. В някои песни ще откриете влияние от филмите "Inception" ("Генезис") и "The Matrix" ("Матрицата"), говорим за човека под холограмата и възможността да излезем отвъд матрицата и да погледнем на себе си с други очи, в други пък размишляваме за изкуствения интелект, за интуицията и личната почтеност.

Искахме текстовете да ви предизвикат да мислите нестандартно, да преразгледате всичко, което си мислите, че знаете със сигурност и да сте отворени към скорошните революции в науката. Затегнете коланите и се пригответе за разходка, тъй като явно нищо не е такова, каквото изглежда в нашата холографска вселена".

В записите на "The Holographic Principle"  освен шестимата от Epica участват солисти, вокална група, хор и оркестър.

Сергей Шишов ще го представи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 януари, след новините от 21.00 ч.