Шоуто на Тин Лизи (Thin Lizzy) в България ще е посветено на легендарния им фронтмен Фил Линът.

Бандата събира почитателите си в зала 1 на НДК на 3 октомври от 20 ч.

Преди по-малко от месец рок класиците издадоха уникален концертен албум-трибют „UK Tour '75”, посветен на покойния вокалист. Проектът е документ от 21 ноември 1975, Дерби,част от легендарния "Fighting Tour". Тоест - отразява един от най-силните периоди в кариерата на ирландците.

Колекционерският албум е изцяло ремастериран и върви с луксозен пакет  заедно с уникални записи от саундчек-сесията преди шоуто и книжка от 20 страници с редки, непубликувани снимки на групата.  

Именно в подкрепа на „UK Tour '75” групата тръгна на европейска обиколка, част от която и е и гигът й в столицата.

Тин Лизи ще свирят в 12 държави сред които Германия, Русия, Хърватска, Полша и Великобритания.

На концерта в София рокаджиите ще изпълнят - логично!, някои от хитовете си, станали емблема на две поколения меломани – "The Boys Are Back In Town", "Whiskey In The Jar", "Sha La La", "Rosalie", "Cowboy Song" и много други.

През годините забележителните парчета, композираи от Филип Линът, са вдъхновявали някои от най-великите музиканти на нашето време - от Хенри Ролинс и  Металика, през Брус Спирнгстийн, Кюър и Хю Луис, та до Смашинг Пъмпкинс и Дъ Корс - да направят свои аранжименти по тях.

Тин Лизи държат своеобразен рекорд по кавърверсии на техни песни – 223 парчета са изпълнявани от общо 73-а артисти. Дори титаничният Боб Дилън цитира фрази на Линът в своите песни.

Фил Линът почина през 1986 на 35.

Признанието към творчеството и ролята на покойния певец, наречен от музикалната критика „Чернокожия Елвис на своето време”, взима връх с издигането на негова бронзова статуя в центъра на Дъблин през 2005. Шест хиляди души присъстват на пищната церемония тогава.

Все още се очаква съставът да потвърди датата на пристигането си в България. Ясно е, че групарите ще бъдат настанени заедно със своя 14-членен екип в петзвезден столичен хотел.

Гостите са поръчали в менюто им за вечеря да присъства телешки стек с боровинки, прясна градинска салата и местни специалитети. Музикантите са почитатели на отлежалото ирландско уиски и хубавото калифорнийско червено вино, които присъстват пък в изискванията за напитки.

Интересът към концерта е огромен, но билети за шоуто все още могат да бъдат закупени на цени от 20 до 50 лева в касите на "Тикетпро" в цялата страна, Билетен център,НДК, София, и онлайн на адрес www.ticketpro.bg.