Първият роман на писателя Хърбърт Уелс от 1895 г. "Машината на времето" ("The Time Machine") намира своето развитие в размислите на музикантите от шотландската прогресив рок група Comedy Оf Errors.

Тази формация не е сред най-популярните у нас, за съжаление съвсем незаслужено, не крие Сергей Шишов, традиционен водещ на предаването "Картини от една изложба". Създадена през 1984 г. в най-големия град на Шотландия, Глазгоу, Comedy Оf Errors издават първия си албум едва през 2011 г., след като преди това в продължение на 21 години съставът не е съществувал.

Стилът им се характеризира като неопрогресив рок, близък до този на Pallas, сънародниците им от Абърдийн, с епични разгънати композиции и силно развито чувство за добре изразена мелодия и честа смяна на ритъма, разнообразен инструментариум и похвати, с великолепни изпълнители на всички инструменти и певец, носещи сила, енергия и очарование.

В петия им албум "Time Machine" ("Машина на времето") от 2022 г. едноименният роман на Хърбърт Уелс намира по време на цялото повествование обнадеждаващо и елегантно жизнерадостно въплъщение с добре обмислени текстове за съвременните предизвикателства към хуманността.

Така се връщаме във времената на рицарските завоевания през Средновековието и си представяме Галилео Галилей, Леонардо да Винчи, Уилям Шекспир, Карл Юнг, Алберт Айнщайн и Исак Нютон като обикновени съвременни хора, чийто гений никога не е бил признат. И си задаваме въпроса колко други велики артисти и учени през годините не са получили признание за заслугите си. Може да си мечтаем как с машината на времето ще посетим миналото на бъдещите дни и ще преодолеем загубата на любимите си хора. Качваме са на машината, за да се върнем и да се радваме на красивите съвместни мигове с тях, да поправим грешките си под влиянието на стиховете на Виктор Юго от поемата "Demain des l'aube" ("Утре на разсъмване", издадена през 1856 г.), и написана след смъртта на наскоро омъжената му дъщеря при злополука през 1843 г., те звучат в албума в оригинал, на френски. И това ще ни помогне да надживеем драмата, скръбта и осезаемото усещане за вечна загуба.

Пианистът Jim Johnson, който е автор на музиката и текста споделя: 
"Идеите за "Time Machine" ми идваха от малки групи бележки, които фиксирах, когато ми хрумваха. После ги отсях с оглед дали са подходящи за разработване и след това намирах формата на песента. Аранжимента, структурата и тематичния материал ги представих в демо форма на групата. Частите, които възнамерявах те да изсвирят, им ги дадох под формата на "ръководство" и след това обсъждахме кое е най-ефективно и практично, и ако се налага, коригирах аранжимента тук и там. И ще си призная, че следващият етап – звукозаписът – за мен бе като оцветяване. Знаех какво преследвам и това бе по-скоро забавната част, с която оформихме музикалните идеи и формата на отделните песни.

Ние нямаме лукса на голям лейбъл, който да промоутира и финансира "Time Machine" вместо нас. Но да го правим сами означаваше, че мога да композирам каквото искам и групата може да запази творческия контрол. Разходвахме толкова много време и пари за него, че със сигурност не си изкарваме прехраната по този начин. Затова след всяко турне с приходите финансираме следващия албум", завършва Jim Johnson.

"Time Machine" ще бъде представен в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 29 юли, след новините от 22.00 ч.