Най-новото заглавие с пореден номер 10 в дискографията на знаменитата шведска метъл група Sabaton е от март тази година и се казва "The War Тo End All Wars", или "Войната, която ще приключи всички войни".

В официалното си съобщение за албума групата твърди: "Почти две десетилетия пеем за исторически битки и войни в цял свят. Изминаха три години от издаването на последния ни албум "The Great War", концептуален албум с истории от Първата световна война. Оттогава всички се опитвахме да вземем решение за следващата глава от нашето повествование и се питахме дали да е от историята на Швеция, Гражданската война в САЩ, за Наполеон или може би за кръстоносните походи? Не, скъпи приятели... Спираме се отново на началото на ХХ век и това ще е "The War Тo End All Wars"!

Joakim Brodén, певецът на Sabaton, споделя: "След като тръгнахме на турне с музиката от албума "The Great War", се срещнахме с много фенове, които ни разказаха за други страхотни събития от Първата световна война, които не бяхме чували преди. И това са истории, които бяха толкова добри, че продължавахме да се питаме, как сме ги пропуснали досега".

Албумът "The War Тo End All Wars" се фокусира върху жестокостите, чудесата и събитията около Първата световна война, като тези по време на победоносната за нас, българите, битка при Дойран с героизма на българските войници, офицери, предвождани от генерал Владимир Вазов, покушението срещу австрийския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево; в него оживяват щурмоваците на германската армия, харлемските "адски бойци", легендарният британски кораб "Дредноут", ставаме свидетели на подписването на Версайския договор, и т. н.

Що се отнася до звука, Joakim заявява: "Винаги е субективно, но си мисля, че е жалко, когато един изпълнител каже "Това е най-добрият албум, който съм правил", и продължава да повтаря същата изтъркана реплика. Казвам, че зависи от слушателя да реши това. Но знам със сигурност, че всички в групата, без дори да седим заедно в една стая, когато им раздадох предварителните миксове – и това е за първи път в нашата история – всички отговориха с "Майната му, звучи страхотно!". Сега са супердоволни от продукцията. И преди сме били силно ентусиазирани от резултата, но беше нещо като "Може това, може онова да се оправи". Сега беше по-скоро "Добре, да, имам някои предложения и идеи, но "уау", наистина сме доволни от звука".

Сергей Шишов ще представи албума "The War Тo End All Wars", записан с две вокални групи, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота, 1 октомври, след новините от 21.00 ч.